Bobulky 69 2016 slámové Oldřich Drápal

Ocenění
530 Kč
Vyprodáno
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Cuvée čtyř odrůd:  Ryzlinku vlašského, Veltlínského zeleného, Sauvignonu a Muškátu moravského

Detailní informace

Detailní popis produktu

 

GRAND PRIX VINEX 2020 zlatá medaile
Grand Prix Austerlitz 92 bodů
Nejlepší vína ČR 2021-2022 92 bodů
Nejlepší vína ČR 2022-2023 97 bodů 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína a mošty
Druh: Tiché
Odrůda: Muškát moravský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlínské zelené
Cukr: Sladké
Oblast: Morava
Podoblast: Mikulovská
Obsah alkoholu: 9.5
Ročník: 2016
Objem: 0.2
Klasifikace: Slámové
Ocenění: Grand Prix Austerlitz, Grand Prix Vinex, Nejlepší vína ČR
Uzávěr: Korek
Zbytkový cukr: 268
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
oldrich-drapal

Malé rodinné vinařství, které zpracovává hrozny od vybraných dodavatelů hroznů z okolních vinic mikulovské vinařské podoblasti. Specializuje se na výrobu slámových vín z bílých i modrých hroznů. Řadí se mezi největší producenty slámových vín u nás. Vinařství sídlí ve staré sýpce, na jejíž půdě se suší hrozny na slámě.

Vinařská oblast: Morava

Vinařská podoblast: Mikulovská

0,5 ha vinic

20 tisíc lahví ročně

1975 založeno

Počátky vinařství sahají do roku 1975, kdy jeho zakladatel Oldřich Drápal začal pěstovat víno, v té době ještě víceméně na zahrádkářské úrovni. Od roku 2003 se tady ale už začínají vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd. Kategorie slámových vín byla v té době u nás nová. Oldřicha Drápala lákaly nové možnosti výroby vína a stále chtěl objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.

Ve vinařství Drápal jsou zpracovávány hrozny od stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost při sběru se pohybuje v rozmezí 20° až 24° ČNM. Po sklizni hrozny leží 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. V poslední době tu používají i jiný způsob - zavěšení. Po čas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraňovány. Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlisnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. Hroznů. (Pro srovnání - u klasických hroznů je to cca 65 litrů ze 100 kg.) Vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě. Drápalova slámová vína jsou lahvována po dvou letech od výroby do lahví

Velmi prestižním oceněním je vítězství v kolébce sladkých vín Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský s názvem Bobulky od Kapličky zde bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě. Oldřich Drápal byl kromě toho také uveden do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.