Chardonnay 2018 Víno Marcinčák
Související produkty
Detailní popis produktu
Víno zlatavé barvoy a intenzivní vůně banánu a dalšího ovoce – limetky, melounu, jablka. V chuti je svěží, elegantní s příjemnou kyselinkou a dochutí lískového oříšku.
Chardnonnay z mikulovské vinařské obce Dobré Pole, z trati Daniel, z vinohradu starého 15 let.
Teplé badenské moře zanechalo na jižní Moravě mocné sedimenty vápnitých štěrků, písků a jílů, které tvoří nejvýznamnější horizont zdejších viničních tratí. Srovnatelné geologické podloží vinic je charakteristické i pro oblast Médoc v Bordeaux, jejichž třetihorní sedimenty se usazovaly v zálivech stejného moře jako sedimenty v oblasti Dobrého Pole.
VOC aneb Víno originální certifikace, odpovídá románskému způsobu značení vín, kdy je rozhodující pro určení kvality místo původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter a současně odráží tradiční výrobní postupy. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria.
Podmínky pro zařazení vín do VOC Mikulovsko
- Hrozny na jejich výrobu mohou pocházet pouze z registrovaných vinic.
- Vína musí být vyráběna pouze z hroznů vypěstovaných v mikulovské vinařské podoblasti na registrovaných vinicích, a to z následujících odrůd: Chardonnay, Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré a Sylvánské zelené.
- Vinice musí být obdělávána způsobem šetrným k přírodě. Za minimum je požadován systém integrované produkce.
- Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
- Hrozny mohou být sbírány pouze ručně.
- Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“.
- Vína pro výběr musí být již nalahvovaná a hodnotí je komise vybraných degustátorů schválených rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR.
- Lahve musí být opatřeny speciální páskou s logem VOC Mikulovsko a číselným kódem, které jsou umístěny na hrdle lahve a zakrývají část záklopky.
Nabídku všech vín na Umění vína zařazených do VOC Mikulovsko naleznete ZDE.
Více informací jak o samotné odrůdě Chardonnay, tak i o vínech, která jsou s ní spojená a nabízíme vám je na Umění vína, naleznete ZDE.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Víno |
---|---|
Vinařství: | Marcinčák |
Odrůda: | Chardonnay |
Zbytkový cukr: | 6.3 |
Barva: | Bílé |
Druh: | Tiché |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Mikulovská |
Obsah alkoholu: | 13 |
Kyselina: | 6.8 |
Ročník: | 2018 |
Objem: | 0.75 |
Klasifikace: | VOC |
Cukr: | Suché |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | NAD 30/10 cm |
Obec: | Dobré Pole |
Šarže: | CHADA1809 |
Vinice: | Daniel |
Země: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Rodinné BIO vinařství hospodařící na vlastních vinicích ležících v Mikulovské vinařské podoblasti. Od roku 2008 je vinařství největším vinohradnickým BIO-pěstitelem v České republice. Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková vína z tradičních odrůd. Jejich široký sortiment doplňují vína botrytická, ledová a slámová, která jsou vyhlášenou specialitou vinařství, vše v BIO kvalitě.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
122 ha vinic
180 tisíc lahví ročně
1998 založeno
Vinařství Marcinčák je již dlouhou dobu synonymem pro prvotřídní organická vína s bio certifikací. Z tohoto mikulovského vinařství pochází výhradně vína přívlastková a speciality, jako výběr z cibéb, slámová nebo ledová vína. Mají na kontě zlaté a platinové medaile ze čtyř kontinentů, pravidelně získávají řadu ocenění v ČR i v zahraničí, a to včetně vítězství v České biopotravině roku.
Osobitá vína pro nejnáročnější, tak by se dala charakterizovat nabídka vinařství Marcinčák. Mísí v sobě neopakovatelný charakter viničních tratí, historií prověřené tradiční odrůdy, šetrný přístup k pěstování a moderní výrobní postupy, jež dohromady dávají vzniknout vskutku nezaměnitelným vínům. Pestrou nabídku přívlastkových vín doplňují vína botrytická, ledová a slámová, speciality tohoto vinařství.
Všechna vína jsou organická, při jejich výrobě se nepoužívají žádné herbicidy, pesticidy ani umělá hnojiva. Namísto toho vinařství používá výhradně šetrné přírodní produkty, které si mnohdy i sami vyrábí z bylin a vermikompostu. Od roku 2008 je vinařství největším vinohradnickým BIO-pěstitelem v České republice.
Vlajkovou lodí vinařství Marcinčák jsou slámová a jiná přírodně sladká vína. Jejich výroba je velmi náročná a právem se označuje za vrchol vinařského umění. Vznikají tak, že se hrozny přírodní cestou zbaví vody, a tím se zvýší koncentrace jejich cukrů, kyselin a dalších minerálů. K tomu dochází buďto za pomoci ušlechtilé plísně botrytis cinerea, pomocí mrazu nebo dlouhodobým vysoušením na slámě.
Vína jsou ceněna nejen u nás, ale i v zahraničí, a každoročně sklízí úspěchy a ocenění na renomovaných soutěžích.
„Našim největším bohatstvím jsou naše vinice, kde se víno rodí a získává svůj neopakovatelný charakter. Je to půda a podnebí, které vytváří mimořádné terroir předurčené pro zrození velkých vín.“ Petr Marcinčák
Pokud se chcete dozvědět více o vinařství přímo od Petra, přečtěte si článek na našem blogu.









