Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno Jan Stávek, Ivo Dvořák

240 Kč –32 %
1153 degustacni prirucka aneb jak prijit vinu na jmeno
240 Kč –32 % 161 Kč
Vyprodáno
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…
Degustační příručka pro milovníky vína. Nenechte se oklamat malou velikostí knihy. Obsah nabídne možnosti jak začínajícím milovníkům, kterým vše přehledně představí, tak i těm zkušeným.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Po úspěchu předcházejících dvou vydání vychází toto třetí rozšířené, na kterém se spolu s Janem Stávkem podílel i sommeliér Ivo Dvořák. Proto nepřekvapí, že zde najdete doplněné kapitoly o podávání vína a snoubení vína s jídlem. Slovník pojmů v angličtině, němčině, španělštině a francouzštině vám může být nápomocný při čtení etiket zahraničních vín.

Předmluva:
Matka příroda nás, lidstvo, vybavila mnoha unikátními smysly - zrakem, čichem, chutí, hmatem a sluchem. Narozdíl od ostatních živočichů však máme navíc jeden mimořádný talent - pospojovat vjemy našich smyslů dohromady a vytvořit tak dokonalý a propracovaný obraz toho, co degustujeme. Prožitek, který nám degustace může přinést, je jedna z nejdůležitějších lidských schopností, a proto bychom si ji měli hýčkat, rozvíjet ji a nenechat zakrnět. Publikace Jak přijít vínu na jméno, kterou vytvořil Jan Stávek a jeho spolupracovníci, je nástroj, skrz který můžete tento ušlechtilý a kulturní mok ještě lépe poznat, prozkoumat a především správně pojmenovat. Velmi rád jsem přijal možnost spolupráce na této edici, protože víno a ostatní degustační zážitky jsou pro mne můj profesní, ale i osobní život. Sommelierstvím se intenzivně zabývám již od roku 1997 a musím konstatovat, že je to mimořádně vzrušující povolání, které nabízí nejednu výzvu, ale i nezapomenutelné zážitky. Domnívám se, že tato kniha by se měla stát povinnou četbou každého profesionálního sommeliera, ale měla by být i v knihovně každého milovníka vína. Rád bych Vás, milé čtenáře, pozval do fascinujícího světa barev, vůní, chutí, doteků i zvuků vína a popřál Vám jen ty nejkrásnější zážitky a jen ta nejlepší vína. Ivo Dvořák

Úvodem:
Víno je stále žádanějším nápojem. Někteří konzumenti jsou za kvalitní vína ochotni zaplatit nepředstavitelné částky. Na druhou stranu se najdou tací milci vína, kteří se spokojí i s levnějšími víny a i v těchto jsou schopni nacházet ty nejjemnější nuance. K tomu, aby spotřebitel co nejlépe zhodnotil prostředky vynaložené za víno, je dobré, aby dokázal co nejvýstižněji pojmenovat jeho vlastnosti. Ze svých poznatků se pak může těšit i v budoucnosti a čerpat z nich při dalších ochutnávkách. V dnešní době široké nabídky vín, tvrdé konkurence a občasných pokusů o různé napodobování vína je od profesionálních degustátorů vyžadováno co nejpřesnější zhodnocení a co nejostřejší rozdělení kvality dané škály vín. Kvalita vín je často téměř shodná, a proto jde o nesnadno postřehnutelné rozdíly, které je zapotřebí správně popsat. V některých případech, kdy nestačí na charakterizaci kvality vína bodové hodnocení, nastupuje jeho slovní popis, který je mnohem výmluvnější než pouhá čísla. Sám mám při četných degustacích a hodnoceních nápojů (nejen vín, ale i destilátů nebo kávy či čaje) někdy problém rozličné charakteristiky a zjištěné vjemy vhodně vyjádřit. Ze zkušeností vím, že spíše než „chuťová paměť" (jakási knihovna toho, co jsme kdy v životě ochutnali) nám chybí právě schopnost známý vjem pojmenovat. Své poznatky z degustací si proto zapisuji, čímž se tvoří zajímavá databáze popisů vzhledu, vůní a chutí vín, která mi je často pomocníkem při rozhodování se a utváření názorů na různé skupiny vín. Příručka vznikala zpočátku jako osobní pomůcka. Později jsem ji s laskavým svolením Toma Stevensona (známého vinařského publicisty a autora Světové encyklopedie vín) doplnil o jeho zkušenosti a text přepracoval i pro potřeby svých kolegů degustátorů a lektorů. Poslední úpravy směřovaly k tornu, aby byl text srozumitelný i pro začínající konzumenty, kteří se o víně chtějí dozvědět více. Předem - je nutné, upozornit, že ne vždy najdete informaci o tom, jestli je daný popsaný vjem pozitivní " nebo negativní. Zejména proto, že ochutnávání vína je záležitostí velmi subjektivní a individuální a hodně záleží na vkusu degustujícího a jeho schopnosti vnímat jednotlivé charakteristiky předloženého vína, preferovat je, či je hodnotit negativně: Druhé vydání příručky bylo doplněno o další hesla, jež se mi podařilo nashromáždit za krátký čas, během kterého byla první edice rozprodána. Přibyly také názvy pojmů, a to v jazyce anglickém, německém, španělském a francouzském. Příručka tedy může díky rejstříkům umístěným na konci publikace zároveň sloužit jako jednoduchý slovník při čtení etiket zahraničních vín. Ke třetímu vydání jsem pozval kolegu a kamaráda, významného sommeliéra Ivo Dvořáka, aby text doplnil svými poznatky a obohatil publikaci o další kapitoly ze sommeliérského světa. Zkuste si vzít příručku na degustaci a hlouběji zapřemýšlet s přáteli nad vínem a podrobně rozebrat jeho charakteristiky. Jedině tak porozumíte podstatě vína, jeho historii, kterou tvoří vášeň, cit, hodnoty, respekt k půdě a taky trochu štěstí. Přeji vám, abyste při hodnocení vín nacházeli ta správná slova - abyste snáze dokázali „přijít vínu na jméno". Jan Stávek

Autoři:
Jan Stávek – vinař, držitel titulu Enolog roku České republiky v roce 2020
Ivo Dvořák – sommeliér, viceprezident Asociace sommeliérů ČR

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout i reprezentativní výběr vín Jana Stávka

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Knihy
Země: Česká republika
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.