Pinot Blanc 2019 Charvát
Detailní popis produktu
Zrálo v dubových sudech a jediným zásahem bylo občasné promíchání kalů. Poté bylo víno zceleno v nerezovém tanku, a po měsíci lahvováno. Minimální síření a delší ležení na kalech s promícháváním dávají tomuto vínu plnost a také perspektivu k delšímu zrání v láhvi.
Stejně jako další vína z nabídky vinařství Charvát ideální víno pro ty, kteří chtějí naturální víno, ale zároveň se vyhýbají experimentům.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Rulandské bílé |
Cukr: | Suché |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Velkopavlovická |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 12.5 |
Ročník: | 2019 |
Objem: | 0.75 |
Obec: | Klobouky |
Vinice: | Pod Plunary |
Klasifikace: | Zemské |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | Nad 30/10 cm |
Šarže: | 44884 |
Zbytkový cukr: | 1 |
Kyselina: | 6 |
Vinařství: | Stanislav Charvát |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Malé vinařství z Klobouk, s vlastními 2 ha vinic ve stáří 45 – 65 let. Minimální zásahy, spontánní kvašení, bez filtrace – na trh se tak ročně dostane maximálně 8 tisíc lahví těchto autentických vín. CH. Charvát. Stanislav Charvát.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
2 ha vinic
8 tisíc lahví ročně
80. léta založeno
V kopcovité oblasti západního výběžku Ždánického lesa v obci Klobouky se na jihozápadních svazích “U Větřáku” a “Pod Plunary” rozprostírají dva hektary více než padesátiletých vinic. Nachází se v nadmořské výšce 270 – 300 metrů, což zdejším vínům dodává vyšší obsah kyselin, a tím i větší potenciál k delšímu ležení na lahvi.
A právě toho využívá Stanislav Charvát ve svém malém rodinném vinařství. Když mluví o pravdivosti a přirozenosti svých vín, znamená to, že plně respektují charakter zdejšího terroir a do procesu zrání vinař prakticky nezasahuje.
Při obdělávání vinic klade velký důraz na ekologii a používá pouze přípravky, které jsou šetrné k přírodě. Hrozny sklízí ručně do malých přepravních boxů. Vína kvasí spontánně, bez přidaných kvasinek a jsou tvořena bez jakýchkoliv aditiv pouze s minimálním obsahem síry. Fermentace a následné ležení probíhá v dubových nebo akátových sudech a u části bílých vín v nerezových tancích. Vína nejsou čiřena a pouze malá část je v některých ročnících před lahvováním hrubě filtrována.
Obecně v nabídce vinařství Charvát najdete vína suchá, minimálně sířená a bez zbytkových cukrů. Pokud hledáte čisté, bezzásahové víno, a zároveň nechcete zkoušet divoké experimenty, našli jste svého vinaře. Bez velkých slov a velkých gest, ze starých keřů dokáže Staňa Charvát vyrobit víno, které je moderní a tradiční zároveň. Umění vína v praxi.
Více o vinaři najdete na našem blogu.






