Sekáči a sekačky ve Ville Pellé

Ještě lepší než jsme čekali.... Včera v půl sedmé večer začal v Pellého vile pro nás i návštěvníky naší degustace neobvyklý večer. Stali se totiž nejenom svědky představení sabráže, ale přímo se mohli několik set let staré umění otevírání vína šavlí naučit. A také toho využili. 

Díky odpolednímu dešti byl vzduch svěží a příjemný, což samozřejmě pozitivně ovlivnilo vibe akce. Příznivci historie a architektury využili možnost prohlédnout si novorenesanční vilu, ostatní si jednoduše povídali u stolků a ochutnávali lehké občerstvení připravené společností FoodART agency. 

 _MG_5054       _MG_4856

Rychlé uvítání hostů vystřídal proslov našeho kolegy Václava, který pro Umění vína ochutnává, umí vám skvěle poradit a též se skvěle poslouchá. Degustaci jsme “vykopli” růžovým Proseccem a hned po něm následoval výborný Riesling Steilheit 2022 z vinařství Proidl. Dalším trumfem bylo Veltlínské zelené v magnum lahvi z vinařství Waldschütz. Poté přišly na řadu sekty.  

Kamil Prokeš, vinař a trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů, představil tuto disciplínu a předal hostům několik zajímavých informací i veselých příběhů, které během své kariéry zažil.

 _MG_4952       _MG_4969

_MG_5136      _MG_4871

Co nás překvapilo a pobavilo zároveň? Skutečným mistrům se říká “sekáč” a mistryním “sekačka”. Kamil každou lahev odsekl jiným nástrojem, použil tradiční meč, podšálek, kámen z břidlice, golfovou hůl, popelník, lyži i skleničku. Školu sabráže následně vyzkoušelo několik pánů i dam, každý si otevřel svou lahev sektu nástrojem dle své preference, takže došlo třeba i na sekeru. K výběru dostali několik různých sektů, od Kadrnky Ryzlink vlašský a Cuvée Barborka, od Kamila Prokeše Pinot Noir Rosé Simeon a Blanc de Noirs Dominique brut a od Jožky Valihracha Sekt Chardonnay + Rulandské bílé brut nature. Umění sabráž se všem líbilo a celou akci příjemně okořenilo i uzavřelo. 

Kompletní fotodokumentaci najdete ZDE.

Něco o Pellého vile

Tušíte, odkud má tato novorenesanční budova umístěna v Bubenči na Praze 6 své zvláštní jméno? V letech 1919–1920 zde bydlel patrně nejslavnější obyvatel vily, po němž je dnes pojmenovaná nejen vila, ale i přilehlá ulice. Byl ním francouzský generál Maurice Pellé (1863–1924), velitel francouzské vojenské mise v Československu a v letech 1919 až 1921 náčelník československého Hlavního štábu branné moci. S Čechami ho pojila nejen vojenská služba a diplomatická činnost, v roce 1921 se oženil s Jarmilou Braunerovou, neteří malířky Zdenky Braunerové, a měl s ní dceru Maryšku (Marishku) Pellé. Mimochodem ještě jedna Pellého vila se nachází ve středočeských Dobřichovicích.  

V současnosti se v Pellého vile konají umělecké výstavy, různé kulturní akce, koncerty, svatby, ale i speciální programy pro seniory (Fresh Senior) nebo děti a mládež (v Ateliéru Pellé). Najdete zde krásnou kavárnu, galerijní obchůdek, či altánek ve tvaru šišky. Villa Pellé tak slouží nejen zábavě, ale také vzdělávání a poznávání a v neposlední řadě i rozvoji kreativity. 

_MG_4850   _MG_4812

Určitě se sem moc rádi vrátíme a už teď se na to těšíme. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.