Šumivé víno ve sklepě vždy naležato

Vrátili jste se z dovolené ve Francii a váš sklep je opět plný vína. Huráááá. Máte mezi ním i pár lahví šampaňského a prosecca (to jste přibrali po cestě domů). Víte, jak jej správně skladovat, že jo? Tak pro jistotu. Správným skladováním šampaňského totiž vytěžíte z každé sklenky maximum.  Poloha skladování lahví, teplota a místo, kde šumivé víno skladujete, jsou důležitými faktory, které udrží vaše víno lehké, svěží a šumivé po několik týdnů, měsíců nebo let.

lomig-1GtqsbkrzK8-unsplash               paola-capelletto-qIamS4-Ag8Q-unsplash

Jak skladovat šumivé víno? 

Krátkodobě 

Jak by mělo být šumivé víno skladováno? Šumivé víno je před uvedením na trh dokonale vyzrálé, takže je připraveno k okamžitému otevření a vypití. Při krátkodobém skladování (do jednoho měsíce) uchovávejte šumivé víno ve svislé poloze a při pokojové teplotě. Pokud plánujete otevřít šumivé víno během několika dní, můžete ho uchovávat v chladu v lednici. 

Ať už víno skladujete kdekoli, dbejte na to, aby bylo chráněno před přímým světlem a teplem, a snažte se zabránit teplotním výkyvům. 

Dlouhodobě 

Pokud plánujete skladovat šumivé víno déle než měsíc, je nejlepší uchovávat ho v chladném, tmavém a vlhkém prostředí - v podmínkách, které obvykle najdete ve sklepích šampaňských domů. 

Při dlouhodobějším skladování hrozí zejména "úraz světlem", kdy nadměrné vystavení slunečním paprskům může zlikvidovat chuť vína. Vlhkost vzduchu sice udržuje víno v chladu, ale nesmí překročit 60-70 %, jinak by se mohly objevit plísně. Dbejte také na to, abyste se vyhnuli divokým teplotním výkyvům, protože teplotní šoky mohou víno zkazit. 

Jaká je ideální teplota pro skladování šumivého vína? 

Krátkodobě: 

Při velmi krátkodobém skladování (3-4 dny) lze šumivé víno uchovávat v chladničce při teplotě 8-10 ºC. Při delším skladování šumivého vína v chladničce hrozí vyschnutí korku a zkažení vína. V případě, že se jedná o víno do jednoho měsíce, mělo by se šumivé víno uchovávat při pokojové teplotě a mimo dosah světla. 

Dlouhodobě:  

Při dlouhodobém skladování by se šumivé víno mělo uchovávat při stálé nízké okolní teplotě, přibližně 10-13 °C. Klíčová je stálá teplota, proto je třeba se za každou cenu vyhnout průvanu v místnosti a tepelným šokům. 

Měla by se láhev šumivého vína skladovat na boku, nebo ve svislé poloze? 

Krátkodobě: 

Mělo by se šumivé víno skladovat na boku? Pokud plánujete otevřít šumivé víno během měsíce, pak je nejlepší skladovat lahve ve svislé poloze. Tlak v láhvi je dostatečný na to, aby udržel korek vlhký a těsnění neporušené při krátkodobém skladování. 

Dlouhodobě: 

Jak šumivé víno dlouhodobě skladovat? Pokud je pravděpodobné, že budete šumivé víno uchovávat déle než měsíc, většina odborníků se shoduje, že nejlepší je skladování na boku ve vinotéce nebo ve sklepě. Tím se zabrání vysychání korku a šumivé víno zůstane dokonale utěsněné (i když je třeba zmínit, že se vedou diskuse o tom, zda při skladování na boku nehrozí, že korek časem zkazí chuť vína). 

Jak dlouho lze šumivé víno skladovat?  

Otevřená láhev 

Šumivé víno začne ztrácet bublinky, jakmile je láhev otevřena. Aby si šampaňské zachovalo co nejvíce perlivosti, je nezbytné udržovat láhev v chladu. Pokud necháváte otevřenou láhev venku ke konzumaci během dne, udržujte ji vychlazenou v kbelíku s ledem. Pokud ji plánujete skladovat déle, uchovávejte ji v lednici a použijte hermetický korek neboli STOPPER (sklopný, vzduchotěsný korek pro opakované použití), aby se do vína nedostal kyslík a nezplihlo. 

Pokud je otevřené šumivé víno uzavřeno a uchováváno v chladničce, může si udržet bublinky a zůstat relativně čerstvé po dobu tří až pěti dnů. 

Zavřená láhev 

Za předpokladu správného skladování lze skvělé šumivé víno bezpečně uchovávat po dobu několika let. Jak stárne, ztrácí část své perlivosti, ale vyznavači starších vín si vychutnávají jeho hlubší a komplexnější chuť. 

Např. platí, že ročníkové šampaňské lze skladovat pět až deset let, protože hrozny pocházejí z jednoho skvělého ročníku a zpravidla z vynikajících vinic. Neročníková vína, která jsou vyrobena ze směsi různých ročníků, nevydrží tak dlouho, ale přesto je lze skladovat tři až čtyři roky. 

Zatímco lahve běžné velikosti stárnou velmi dobře a mírně, odborníci považují za optimální velikost pro zrání šampaňského magnum. Poměr vína k ploše vytváří pomalejší a rovnoměrnější zrání vína a jemnější a delikátnější bublinky. 

Zlepšuje se šumivé víno stářím? 

Ačkoli většina z nás přirozeně předpokládá, že víno se stářím zlepšuje - a u mnoha tichých vín je to pravda - šumivé víno se zpravidla stářím nezlepšuje. 

Šumivé víno začne časem ztrácet bublinky a křupavost a jeho chuť se stává bohatší, více připomínající sherry a komplexnější. Ačkoli někteří si tyto vlastnosti zrání vychutnávají, není to chuť, která by většině lidí chutnala nebo kterou by u něj vyhledávali. 

A nakonec: Jak poznat, že šumivé víno není v pořádku? 

Neexistuje jednoduchý způsob, jak zjistit, zda vaše šampaňské vyprchalo, aniž byste otevřeli láhev a ochutnali ji. Pokud jste víno správně skladovali, pak vzhled, vůně a chuť mohou naznačit, zda se víno zkazilo. 

No, vzhledem k tomu, že jste dočetli až sem, tak se vám to nikdy nestane:-)

  

 

zdroj: 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.