Umění vína partnerem Winemeritage 2023

Letos 10. května se uskutečnil už 4. ročník Mistrovství České republiky v blendování vína Winemeritage 2023. Do Hvězdárny a planetária v Brně se sjely rozmanité týmy z celé republiky a Umění vína u toho samozřejmě nemohlo chybět.

Jako hrdý partner letošního ročníku jsme dodali vína do této soutěže, jejímž cílem je vytvoření nejlepšího cuvée určeného k okamžité konzumaci. Jednotlivé soutěžní blendy jsou posuzovány odbornou porotou, která zároveň podporuje snahu o prohloubení odborných znalostí a povědomí o nových vinařských trendech v této oblasti.

winemeri porota  winemeri1

Samotná soutěž probíhá tak, že každý tým má 90minutový interval na vytvoření ideálního blendu. Soutěžní týmy si po registraci vylosují své soutěžní písmeno, které se přiřadí k číslu stolu, u kterého zasedli. Každý tým má tedy k dispozici svůj stůl s blendovacím vybavením a inventářem. V průběhu blendování nesmí týmy opouštět soutěžní místnost. Jednotlivá soutěžní Cuvée nesmí dávat ochutnat a ani nijak jinak senzoricky posuzovat divákům ani členům dalších týmů. Zároveň nikdo ze soutěžících nesmí komunikovat s jinými týmy. Finální blend a jednotlivé poměry zastoupených vín zapíše zástupce každého týmu do oficiálních podkladů a po ukončení časového limitu předá společně s finálním blendem odborné porotě. Také je samozřejmě povinen finální blend odprezentovat.

Vítězem 4. ročníku mistrovství se stal tým BS Vinařské potřeby. První místo získali za kupáž vín Frankovka, Zweigeltrebe a Merlot v poměru: Frankovka - 65% ; Zweigeltrebe - 10% ; Merlot - 25%.

Předseda poroty Frank Smulders MW k tomuto vínu doporučil grilované jehněčí maso. A podle našeho názoru je k němu výbornou přílohou kuskus a jarní zelenina. Přinášíme vám tedy recept, který jako párování k vítěznému cuvée doporučuje Umění vína. Jak jsme se samo přesvědčili, jde o perfektní "pár".

 

SUROVINY

Jehněčí maso

750 g jehněčího hřbetu s kostí

1 lžíce drceného tymiánu

1 lžíce rozmarýnu

1 lžíce petržele

2 lžíce strouhaného parmazánu

2 lžíce Panko strouhanky

Sůl

Pepř

Dijonská hořčice

Kuskus

250 g kuskusu

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce citronové šťávy

200 ml zeleninového vývaru

10 ks cherry rajčat

1 ks červená paprika

1 ks žlutá paprika

1 hrst nasekané petrželky, bazalky a pažitky

1 šalotka

1 červená cibule

Sůl

Pepř

Vítězný blend

POSTUP

Troubu předehřejeme na 140 °C a připravíme si směs, ve které budeme jehněčí maso obalovat. Při pečení pak vytvoří krásnou krustu. Smícháme tymián, rozmarýn, nadrobno nakrájenou petržel, parmazán a Panko strouhanku. Směs dáme stranou a vrhneme se na maso.

Kosti jehněčího hřbetu očistíme, maso pomažeme olivovým olejem a opečeme na prudkém ohni z každé strany cca 2 minuty. Po opečení jej potřeme hořčicí a obalíme již v předem připravené směsi. Pomazaný a obalený hřbet vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

Během toho, co je maso v troubě, si připravíme směs kuskusu se zeleninou. Kuskus zalejeme zálivkou z olivového oleje, citronu, soli, pepře a zeleninového vývaru. Nadrobno nakrájíme cherry rajčata, červenou a žlutou papriku, petrželku, šalotku, bazalku a pažitku. Vše spojíme dohromady a důkladně promícháme.

Jakmile bude jehněčí maso hotové, vytáhneme ho z trouby a na 5 – 10 minut přikryjeme alobalem či poklopem a dáme „odležet“.

Doporučujeme ještě doplnit o mladý zelený chřest, který stačí povařit 2 minuty ve vroucí vodě a následně po uvaření dát do vody s ledem. Klidně však můžete použít jakoukoli zeleninu, podle Vaší chuti.

A nyní nezbývá už nic jiného než servírovat. Výborné jídlo, kterým okouzlíte každého, je na světě!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.