Spojili jsme respektované vinařství s prestižní galerií

Na další z našich pravidelných degustací se podařilo svést dohromady jedno z nejrespektovanějších vinařství z rakouského regionu Jižní Štýrsko a prestižní pražskou galerii.

Umění vína na své první květnové degustaci seznámilo milovníky dobrého vína s nabídkou z nově zastupovaného vinařství Gross z regionu Jižního Štýrska. Výběr vín k ochutnávce zahrnoval především jejich typické Sauvignony Blanc, také ovšem další mezinárodně oceňovaná vína včetně Žlutého Muškátu. Zástupce vinařství, Thomas Schabl, hostům degustace brilantním způsobem vína představil, včetně legendy o historii názvu jednoho z prezentovaných vín „Morillon“.

Vinařství Gross s více než stoletou historií působení v regionu Jižní Štýrsko je novým a významným přírůstkem do okruhu spolupracovníků českého e-shopu s víny Umění vína. Jejich Ried Nussberg Sauvignon Blanc Grosse STK se umístil například v TOP 10 žebříčku platformy wine-searcher.com „The World's Best Sauvignon Blancs“.

Vinařství Gross sídlí v městečku Gamlitz ve vinařském regionu Jižní Štýrsko. Vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost, když usilují o to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. 

Gross je členem skupiny "Steirische Terroir-und Klassikweingüter", volného sdružení štýrských vinařství, která se zavazují zodpovědně a systematicky přispívat k zachování a zlepšování typické vinařské kultury regionu.

https://stk-wein.at/info/

S krátkou řečí vystoupila i galeristka Markéta Musilová, která promluvila o aktuální výstavě pořádané v prostorách, kde jsme degustovali a připojila i několik zajímavostí k historii galerie i budovy, ve které se nachází.

SmetanaQ Gallery je umělecká galerie, která prezentaci začínajících umělců napříč výtvarnými styly, genderem i věkem spojuje s již etablovanými autory. Pečlivým kurátorským výběrem dává hlas a prostor těm, kteří chtějí svou tvorbu představit široké veřejnosti. Zaměřuje se na propojení uměleckého světa se světem komerčním, čímž vytváří prostor pro interakci, diskuzi a vzájemnou inspiraci. 

Hosté degustace Umění vína měli možnost si zde prohlédnout výstavu Jakuba Špaňhela Oblaka pod zlatými hvězdami. Autor je jedním z nejvýraznějších aktérů na současné české vizuální scéně. Na této výstavě představuje vybraná díla z předchozí tvorby, nové obrazy vytvořené přímo pro galerii SmetanaQ a site-specific malby na monumentálních šestimetrových plátnech. Témata obrazů propojují interiér s volným prostorem, zlato hvězd s oblaky všedního dne a romantismus s realitou protkanou stopami dekadence. 

Špaňhelův malířský rukopis v sobě spojuje postupy klasické malby s uvolněnou spontánní technikou, která redukuje vyobrazená témata na jejich primární podstatu.

„Jakub Špaňhel vybudoval své obrazové univerzum mezi dnem a nocí, městem a venkovem, interiérem a volným prostorem, romantismem a realitou. Rozpustil zlato hvězd pod oblaka všedního dne, aby mohl namalovat motýly zářící nadpozemskou spirituální krásou, květinám ve váze dopřál zlaté světlo slunce, temnotu kostelů prozářil světlem svic, leskem lustrů a osudovými tóny varhan. Rytmický šum lesa odkazuje ke světobolu romantického poutníka, ale kůrovec, zlatý brouk a vrčení traktoru, je tématem pro malíře realistu se stopou dekadence.“ Anotace výstavy Oblaka pod zlatými hvězdami může působit neobvykle. Ve skutečnosti však přesně vystihuje dualitu Špaňhelovy tvorby, vznikající, jak sám říká „napůl na pražských Vinohradech a napůl v domácím ateliéru ve Svatém Janu pod Skalou“. Naznačuje i šíři výběru děl, které budou v galerii SmetanaQ k vidění. Část výstavy bude složena z vybraných děl předchozí tvorby. Mezi tématy se objeví sakrální motivy, které Jakub Špaňhel zpracovává už od dob studia na AVU, malíř ale návštěvníky zavede i do lesů a luk plných květin, motýlů a zlatých brouků. „Jakub je nejenom jeden z významných českých malířů, ale také můj dlouholetý kamarád. Na umělecké scéně už dosáhl svého místa a patří k těm, jež vytvářejí vhodné prostředí pro začínající umělce, kteří v naší galerii také vystavují. Do koncepce tak ideálně zapadá, navíc zde před nedávnem vystavoval i jeho učitel Jiří David,“ říká Markéta Musilová. 

Degustace spojená s uměním tedy dala všem zúčastněným výtečnou možnost, jak spojit příjemné s příjemným a prožít hodnotný a inspirativní večer. 


Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.