Velikonoční degustace: tradiční odrůda ve spojení se současným uměním

Co je tak tradiční jako historií prověřená, starobylá odrůda burgundského, známá jako oblíbené Rulandské neboli Pinot! A není divu, že jsme se rozhodli ji ochutnat v romantické atmosféře pražské Kampy a přímo v malebné galerii Curator Contemporary s výhledem na Čertovku. Prostory galerie zaplňuje současné umění v podobě děl trojice mladých umělců Jany Vojnárové, Barbory Kotěšovcové a Františka Jungvirta. 

Sklářský výtvarník, designer a malíř skla František Jungvirt se narodil v roce 1996. Vystudoval obor sklomalba při SOŠ v Třeboni a poté absolvoval ateliér skla na pražské UMPRUM pod vedením sochaře Ronyho Plesla. Ve své práci nejčastěji využívá tradiční odkazy českého sklářství, kterým dodává nový výraz. S každým dílem se snaží posouvat technické a vizuální možnosti oboru. Mezi charakteristické znaky jeho práce patří nejen hra s tvary, ale také s barvami či ručně malovanými motivy.  Vedle designu užitných předmětů se věnuje tvorbě uměleckých objektů, instalací a omezených sérií ze skla. V jeho portfoliu se vyskytují designové vázy určené k běžnému užití i umělecké objekty plné fantazie. František Jungvirt je součástí umělecké platformy Michalangelo Foundation a Northlands Creative. Od roku 2020 je uměleckým ředitelem sklářské značky KLIMCHI. 

S módní návrhářkou Barborou Kotěšovcovou jsou oba absolventy pražské UMPRUM. Jejich pojetí sklo a textil splynuly v jedno, navíc oba tvoří společně. Výsledkem je soubor organických kreací, které mohou evokovat dosud neznámé vesmírné formy života nebo lidským okem neviditelné organismy žijící s námi tisíce let. Estetika jednotlivých objektů a volba materiálů jsou koncepčně a funkčně propojené, stejně tak jako tělo modelky a oděvu na molu, nebo skleněný objekt a sokl na výstavě. 

Malířka Jana Vojnárová se narodila roku 1982 v Praze. Studovala na Institutu umění a designu v Plzni, poté Vysokou školu umělecko průmyslovou v Praze v ateliéru malby Stanislava Diviše. Absolvovala stáž na School of Visual Arts v New Yorku, na Akademii výtvarných umění v Praze byla v ateliéru malby studentkou Vladimíra Skrepla a později studovala pod vedením Michaela Rittsteina. Má Na svém kontě množství samostatných výstav v ČR i účast ve skupinových výstavách v tuzemsku i zahraničí.

Zážitek z výstavy obou autorů jsme doprovodili velikonoční ochutnávkou celosvětově oblíbené burgundské odrůdy známé pod společným názvem Rulandské neboli Pinot.Našim hostům jsme k degustaci nabídli všechny tři druhy: rulandské bílé, rulandské šedé i rulandské modré. Mohli s tak seznámit s víny českých a moravských vinařství Prokeš, Ilias, Krásná hora, Arte vini, Kadrnka, Svatý Václav, Charvát, Kutná hora a Oulehla. Jaké lepší vykročení do jarní sezóny si můžeme představit?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.