Jižní Štýrsko: Krajina s budoucností

Jižní Štýrsko neboli Südsteiermark je jedním z historických vinařských regionů Rakouska. Vedle hlavních oblastí Dolní Rakousko a Burgenland je v pořadí významu a objemu produkce zatím na třetí pozici.

Produkci ve zdejším regionu dominují zejména bílá vína z tradičních a pro region typických odrůd Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i další odrůdy, kterým vyhovují místí pěstitelské podmínky. Nachází se tu řada menších a středních rodinných vinařství s dlouholetou historií a několik málo větších firem. 

Slunečný jihovýchod Rakouska je poznamenán alpskými a středomořskými vlivy, takzvaným ilyrským klimatem. Ten v letních měsících poskytuje dostatek srážek a extrémní výkyvy teplot. Denní kolísání až o 20 °C je ideální pro to, aby se ve vínech vytvořilo aroma. Na druhou stranu toto klima nešetří ani extrémními podmínkami, jako jsou jarní mrazíky během rašení poupat, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Spektrum rozmanitých půd tu sahá od vápnitého bahna, které se místně nazývá opok, až po písky a štěrky, břidlice a půdy sopečného původu. Pestrost lokalit se odráží v široké škále odrůd pěstovaných v této oblasti.

Svahy s prudkým sklonem často velmi omezují používání strojů na vinicích. Ruční práce tedy bývá nejpřímější cestou k dosažení co nejlepší kvality. Přestože, jak jsme se zmínili, význam tohoto vinařského regionu v rámci Rakouska zatím nedosahuje přední příčku, vzhledem ke zkušenostem vinařů a kvalitě zdejších vín se dá předpokládat, že se jedná o region s velkým potenciálem rozvoje a pravděpodobností, že jeho význam i v rámci Rakouska do budoucnosti poroste.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.