Sabrage: podmanivé umění otevírání šampaňského šavlí

Otevírání lahve šampaňského šavlí má v sobě něco podobně napínavého, nepředvídatelného, přitažlivého a nebezpečného jako házení nožů kolem vnadné dívky nebo práce toreadora v koridě.  

Představte si velkolepou scénu, v níž se rozprostírá atmosféra očekávání... Na scénu “přichází” lahev šampaňského a tajemný muž (či žena). Místo tradičního odšpuntování oči všech přítomných zachytí záblesk: pohyb šavle. Rychlým a přesným pohybem udeří její hrot do hrdla lahve a způsobí elegantní oddělení korku od skla. Vypukne jiskřivá kaskáda šumivých bublinek, jako oslava tohoto povedeného aktu. Toto je prosím pěkně sabrage, umění otevírání sektu šavlí. 

Sabrage sahá až do dob Napoleona Bonaparte. Říká se, že jeho kavalerie, husaři, slavila svá vítězství otevíráním lahví šampaňského šavlemi. Tento akt se stal synonymem odvahy, zručnosti a nejvyšší extravagance. Někteří tvrdí, že Napoleon sám byl fascinován tímto rituálem a stal se jedním z prvních nadšených průkopníků sabrage. 

Podle jiné legendy byla sabrage “vynalezena”, když ruská armáda v roce 1812 osvobodila Evropu od Napoleona. Ruská kavalerie cestou do Paříže přepadla sklepy se šampaňským a objevila “kouzelný bublinkový nápoj”. Asi byli příliš líní na to, aby zjistili, jak ho správně otevřít, nebo se tím jednoduše nechtěli obtěžovat, a tak použili své šavle.  

Voila! Sabrage byla vynalezena.  

Každopádně se Rusko na další století stalo největším vývozním trhem šampaňského.  

I když tradice začala šavlí, k sabrage de facto šavli nepotřebujete. Můžete jí provést kuchyňským nožem nebo sklenicí na víno. V našem digitálním věku k tomu někteří dokonce používají své iPhony. Ne, není to nesmysl. Je to možné i díky tomu, že sabrage vlastně nevyždauje hrubou sílu. Je o technice. Vyžaduje přesnost a jemnost. Klíč spočívá v zasažení slabého místa lahve, kde se spojuje šev sklenice s okrajem. Chce to grif. 

Zároveň nejde pouze o netradiční otevření lahve šampaňského. Je to takové malé představení. Sabreur, osoba provádějící sabrage, přebírá roli showmana. Kolem lahve je obřadní ubrousek, který jí dodává eleganci a zajišťuje bezpečnost diváků. Pečlivě vybraná šavle, může to být dokonce speciálně navržený meč, svými dokonalými detaily a zdobením umocňuje podívanou.  

Sabrage je vyhrazena pro zvláštní příležitosti a nezapomenutelné oslavy. Její dramatičnost dodává každé události nádech vzrušení. Ať už se jedná o svatbu, výročí nebo firemní setkání, sabrage umocní atmosféru a vytvoří nezapomenutelný zážitek. Šampaňské, které doslova exploduje z lahve po doteku šavle, vytváří atmosféru oslavy vítězství. 

Symbolika a význam: 

Kromě vizuálního půvabu má sabrage hlubší symboliku. Představuje umění oslavovat a připomíná nám, že máme přijímat okamžiky triumfů, ať už jsou velké nebo malé. Sabrage je také způsobem projevení úcty a uznání vůči tradicím a historii. 

Nejvýznamnějším sabreurem v Čechách je Kamil Prokeš (na obrázku níže), který vám toto umění ukáže a budete si jej sami moci vyzkoušet na naší degustaci 19.7. v Pellého vile. Třeba pak sami ohromíte své hosty, až budete tímto snobským způsobem otevírat krásně vychlazené bubliny... 

IMG_9822

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.