NOVINKA NA UMĚNÍ VÍNA - RODINNÉ VINAŘSTVÍ DVOŘÁČEK

Rádi bychom vám představili jedno malé rodinné vinařství, které v sobě snoubí talent a vášeň pro tvorbu vynikajících moravských vín. Podmaní si vás nejenom svou kvalitou a jedinečností, ale i, jak říká pan Dvořáček, “přísnou” suchostí.  

Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.18.27

Vinařství Dvořáček LTM je provozováno Lubomírem Dvořáčkem a jeho dětmi, Tomášem a Magdalénou. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR*, sdružení Collegium Vinitorum a předsedou spolku Velká Vína Velkých Vinic. Jeho vášeň pro vinařství začala v roce 1986, kdy se pěstování vinné révy začal věnovat. Profesionální produkci vysoce kvalitních moravských vín spustil v roce 2000. Vinařství se však muselo vyrovnat s výzvami osudu, když bylo 24. června 2021 silně postiženo tornádem. Celé vinařské centrum včetně veškerého vybavení a přilehlého bytu bylo zcela zničeno. Naštěstí však podzemní prostory s vínem a většina vinic zůstaly bez větších škod. 

Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.17.07  Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.19.23

 

Vinařství Dvořáček vlastní dvě vinice o celkové rozloze pouhých dvou hektarů, které “zbyly” po zmenšení pěstební plochy v nejlepších polohách viničních tratí. První z nich je vinice Stará hora, která se nachází v nádherné jihovýchodní svažité poloze s úchvatným výhledem na slovenské Karpaty. Na této vinici pěstují odrůdy Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon. Druhá vinice, Kněžské, se rozkládá severozápadně od obce Mikulčice a je orientována směrem jihovýchodním a jihozápadním. Zde se pěstují odrůdy Chardonnay, Sauvignon, Pinot Gris, Tramín a nově také Donauriesling.  

Vinařství odmítá používat herbicidy a minerální hnojiva a snaží se přiblížit přírodě co nejvíce. Jejich filosofií je ponechat všechna vína alespoň částečně zrát a kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého. Také provádějí cílenou malolaktickou fermentaci a nedochází k filtraci. Díky těmto postupům vznikají v jejich vinařství skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína s nízkým obsahem zbytkového cukru.

Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.17.49  Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.18.03

Jejich Pinot Noir Stará hora 2020 byl oceněn jako Nejlepší víno v kategorii Pinot Noir na soutěži "O pohár Karla IV." a Merlot Stará hora 2020 ze stejné vinice získal zlatou medaili. Tato ocenění potvrzují správnost jejich vinařské strategie, která zahrnuje správnou polohu vinic, výběr odrůd, správný řez a precizní zpracování hroznů. 

Vína z vinařství Dvořáček získala také prestižní ocenění za oceánem, jako například na Great American IWC New York 2021 nebo Víno Bojnice 2021. Na světové soutěži Concours Mondial de Sauvignon 2021 v konkurenci 1.200 Sauvignonů z celého světa získal zlatou medaili Sauvignon pozdní sběr polosladké rezerva 2015. Současně bylo toto víno vyhodnoceno jako nejlepší Sauvignon v kategorii polosladkých. 

Umění vína vám kromě jiných nabízí Chardonnay 2021 Barrique, pozdni sběr, suché, Mikulčice, Kněžské, který si vysloužil od odborníků z Wine and Degustation 3 hvězdy. 

Snímek obrazovky 2023-06-29 v 19.42.28

* Unie enologů ČR, jejíž je Lubomír Dvořáček členem, má ambice řadit se mezi členy Mezinárodní unie enologů (UIŒ). Toto sdružení bylo založeno v roce 1965 v Miláně s cílem spojit enology z celého světa, prosazovat jejich zájmy a zajistit systém hodnocení vinařských soutěží. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.