Vinařství Fučík: objevte esenci terroir v každém doušku

V městečku Mikulov, skrytém v srdci malebného regionu jižní Moravy, se ukrývá rodinné vinařství, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti. Fučíkovi, vášniví vinaři, se nechali inspirovat rodinnou tradicí a rozhodli se navázat na starou práci, ale s novým zábleskem modernosti. Výsledkem je vinařství, které přináší přírodní vína plná osobitosti, lásky a úcty k vinici. 

Vinařství Fučíků má své kořeny v minulém režimu, kdy se v malém množství vyrábělo víno ve starých sudech i demižonech. Avšak když otec současného majitele odešel do důchodu a vinařství pomalu končilo, pan Fučík čelil rozhodnutí, zda rodinnou tradici zachovat či nechat zaniknout. 

Touha po vinohradech a vášeň pro výrobu vína však převážila a pan Fučík se rozhodl pro návrat do rodného Mikulova. V roce 2014 koupil starý statek a začal jeho rekonstrukci, aby vytvořil moderní vinařství. V roce 2016 se rodina pustila do přeměny bývalé sýpky a mlékárny na nádherný Hotel Ryzlink. 

    Snímek obrazovky 2023-07-11 v 14.06.31         Snímek obrazovky 2023-07-11 v 14.07.07

 

Ve vinařství Fučíků je základním principem zachovat ve víně to, co hrozen získal ve vinici. Výrobní postupy, získané a ověřené předchozími generacemi vinařů, jsou stále respektovány. Důraz je kladen na přírodní postupy, a proto se nepoužívají žádné umělé ani nepřírodní látky. Odpadá tak obava z chemických zásahů do vína. 

Vinice samotné se nacházejí v blízkosti vinařství, což umožňuje rychlé zpracování hroznů. Již od počátku jsou vinice začleněny do integrované produkce s využitím bio přípravků. Ve vybraných tratích přechází na bio hospodaření a herbicidy se nepoužívají. Řádky vinic jsou trvale zatravněny, což napomáhá udržování přírodní rovnováhy a biodiverzity. 

Sběr hroznů probíhá ručně, což je šetrnější k samotným hroznům. Tato metoda umožňuje pečlivý výběr pouze těch nejlepších hroznů pro tvorbu velkých vín. Po sběru jsou hrozny pečlivě zpracovány v mlýnkoodstopkovači a následně macerovány ve speciálních nádobách. Teprve poté jsou lisovány, a to s cílem zachovat vínu přirozené aromatické látky. 

Vinařství Fučík věří, že víno má svůj vlastní čas a prostor pro projev. Po prvním stočení víno zraje na jemných kalech pomocí metod BATONAGE nebo SUR-LIE, což dodává vínu jeho unikátní charakter. Síra se používá pouze tam, kde je to nezbytně nutné, a víno tak zraje prakticky bez jejího vlivu. 

Po lahvování mají vína Fučíků ještě několik měsíců čas se sladit a odpočinout, než putují do rukou zákazníků. Tato přirozená doba zrání v lahvi jim umožňuje rozvíjet svůj potenciál a nabídnout nezapomenutelný chuťový zážitek. 

                                        Snímek obrazovky 2023-07-11 v 13.31.11         Snímek obrazovky 2023-07-11 v 13.30.44
       

Kulatý 30. ročník mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX 2023 přinesl Vinařství Fučík hned čtyři medaile: Zlato si odvezl unikátní jednohroznový Pinot blanc diamond 2021. Tajemstvím tohoto dokonalého vína je, že bylo vyrobeno z unikátních hroznů. Ve vinohradu byl ponechán na každém keři jeden hrozen, kterému byl dopřán až o měsíc delší dobu zrání. Po celou tu dobu dávala réva veškerou svou sílu tomuto jedinému hroznu a právě tuto sílu je cítit i v Pinotu. Jedinečný chuťový zážitek. 

Rulandské bílé 2019, pozdní sběr z dílny rodiny Fučíků získalo medaili na Prague Wine Trophy. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.