Vinařství Gross: Za vším je tvrdá práce

 

Na našich cestách za jedinečnými víny a vinaři se dnes vydáme přes celé Rakousko až k jeho jižní hranici. Tam, ve vinařském regionu Jižní Štýrsko (Südsteiermark) se v městečku Gamlitz můžeme zastavit na návštěvě v rodinném vinařství Gross. 

Vinařství s více než stoletou historií nabízí portfolio několika tradičních a pro region typických odrůd, které produkuje a uvádí na trh různých řadách, každé s ojedinělým stylistickým a senzorickým projevem, a samozřejmě i cenovou hladinou.  Všechna jsou to vína čistá, přímá, s výrazným odrůdovým projevem a zároveň čitelným charakterem své oblasti. 

Právě vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost. Grossovi dělají vše pro to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. 

 

VZRUŠUJÍCÍ HISTORIE

Grossovi říkají, že během své více než stoleté historie jejich vinice Witscheiner Herrenberg pětkrát změnila „státní příslušnost“. Počátky jejich úspěšného hospodaření sahají až do roku 1907, kdy byla zakoupena zmíněná vinice. Po skončení první světové války byly překresleny hranice a od té chvíle se vinice nacházela na slovinském území. Přesto zůstala rodině, která ji i nadále obdělávala. V roce 1945 pak byla vinice vyvlastněna komunistickou Jugoslávií a zdálo se, že je definitivně ztracena, protože bylo přísně zakázáno přibližovat se ke státní hranici. Věci se však vyvinuly jinak a Gleichenbergská dohoda z roku 1953 přidělila vinici Witscheiner Herrenberg nový status "historického dvojvlastnictví". To znamenalo, že se hrozny směly lisovat na štýrské půdě, a proto se víno z ní vyrobené považovalo za štýrské jakostní víno. V roce 2018 bylo toto právo novým zákonem EU zrušeno, označení "historické dvojí vlastnictví" může vinařství dál používat, ale na etiketě již nesmí uvádět termín původu „Štýrsko“. Pro zdejší vinaře ale vína zůstávají štýrskými, a především víny z vinařství Gross! 

 

ZA VŠÍM JE TVRDÁ PRÁCE

To Grossovi vědí odnepaměti. Nekompromisní klima na jihovýchodě Rakouska a severu Slovinska se vyznačuje alpskými a středomořskými vlivy. Zajišťuje dostatek srážek v létě a extrémní výkyvy teplot. Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 20 stupňů je rozhodující pro tvorbu nádherného aroma vín. V tomto klimatu se také není možné vyhnout extrémům, jako jsou mrazy během rašení, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Zdejší vinice leží v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry a jsou zakořeněny v nejrůznějších půdách. Rozmanité spektrum sahá od vápnitých břidlic až po písek a štěrk, břidlici a horninu sopečného původu. Rozmanitost lokalit se odráží v bohatství odrůd v regionu. 

Svahy se sklonem až 85 % umožňují mechanické zpracování jen ve velmi omezené míře. Také proto u Grossů spoléhají na ruční práci. Ta začíná u ručního zpracování půdy motykou a končí ruční sklizní. 

Grossovi jsou naprosto přesvědčení, že péče o vinice musí probíhat v souladu s přírodou. Nepoužívají herbicidy, insekticidy ani botryticidy, ale v teplém a vlhkém letním klimatu zasahují proti agresivním houbovým chorobám. K hnojení používají domácí kompost, topí dřevní štěpkou z vlastního lesa, pro odpadní vody z vinařství používají vlastní biologickou čističku. To vše, ale především tvrdá práce tvoří to, co je stále charakteristické pro výtečné Grossovo víno. 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.