Chardonnay 2019 Charvát
Související produkty
Detailní popis produktu
Podobně jako Pinot Blanc leželo toto Chardonnay v dubových sudech a za občasného promíchávání kalů (v prvních čtyřech měsících) bylo bez jakýchkoliv zásahů přímo ze sudu po více než dvaceti měsících nalahvováno. Díky výrazné kyselině a vyššímu alkoholu má potenciál k delší archivaci.
Stejně jako další vína z nabídky vinařství Charvát ideální víno pro ty, kteří chtějí naturální víno, ale zároveň se vyhýbají experimentům.
Více informací jak o samotné odrůdě Chardonnay, tak i o vínech, která jsou s ní spojená a nabízíme vám je na Umění vína, naleznete ZDE.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Víno |
---|---|
Vinařství: | Stanislav Charvát |
Odrůda: | Chardonnay |
Zbytkový cukr: | 2 |
Barva: | Bílé |
Druh: | Tiché |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Velkopavlovická |
Obsah alkoholu: | 13 |
Kyselina: | 5.8 |
Ročník: | 2019 |
Objem: | 0.75 |
Klasifikace: | Zemské |
Cukr: | Suché |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | NAD 30/10 cm |
Obec: | Klobouky |
Šarže: | 44914 |
Vinice: | Pod Plunary |
Země: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Malé vinařství z Klobouk, s vlastními 1,5 ha vinic ve stáří 45 – 65 let. Minimální zásahy, spontánní kvašení, bez filtrace – na trh se tak ročně dostane maximálně 8 tisíc lahví těchto autentických vín. CH. Charvát. Stanislav Charvát.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
2 ha vinic
8 tisíc lahví ročně
V kopcovité oblasti západního výběžku Ždánického lesa v obci Klobouky se na jihozápadních svazích “U Větřáku” a “Pod Plunary” rozprostírají dva hektary více než padesátiletých vinic. Nachází se v nadmořské výšce 270 – 300 metrů, což zdejším vínům dodává vyšší obsah kyselin, a tím i větší potenciál k delšímu ležení na lahvi.
A právě toho využívá Stanislav Charvát ve svém malém rodinném vinařství. Když mluví o pravdivosti a přirozenosti svých vín, znamená to, že plně respektují charakter zdejšího terroir a do procesu zrání vinař prakticky nezasahuje.
Při obdělávání vinic klade velký důraz na ekologii a používá pouze přípravky, které jsou šetrné k přírodě. Hrozny sklízí ručně do malých přepravních boxů. Vína kvasí spontánně, bez přidaných kvasinek a jsou tvořena bez jakýchkoliv aditiv pouze s minimálním obsahem síry. Fermentace a následné ležení probíhá v dubových nebo akátových sudech a u části bílých vín v nerezových tancích. Vína nejsou čiřena a pouze malá část je v některých ročnících před lahvováním hrubě filtrována.
Obecně v nabídce vinařství Charvát najdete vína suchá, minimálně sířená a bez zbytkových cukrů. Pokud hledáte čisté, bezzásahové víno, a zároveň nechcete zkoušet divoké experimenty, našli jste svého vinaře. Bez velkých slov a velkých gest, ze starých keřů dokáže Staňa Charvát vyrobit víno, které je moderní a tradiční zároveň. Umění vína v praxi.






