Chardonnay

Původ odrůdy  

Odrůda Chardonnay se historicky pěstovala v širším pásmu několika vinařských regionů od Burgundska po Champagne s hlavními pěstitelskými centry v Côte-d'Or, Saône-et-Loire a Marne. Podle některých doložených zdrojů byla odrůda poprvé zmíněna pod názvem Beaunois (pocházející z města Beaune) v roce 1583, ale stejný název se používal i pro další bílé odrůdy jako je např. Aligoté.  

První spolehlivě doložený záznam o odrůdě však pochází až z let 1685 – 90 z obce Saint-Sorlin, v současnosti přejmenované na La Roche – Vineuse v departementu Saône-et-Loire, kde se zmiňují o odrůdě „chardonnet“, která produkuje ta nejlepší vína. Název odrůdy je odvozen od názvu obce Chardonnay v jižním Burgundsku v podoblasti Mâconnais. Původně se používaly různé formy a názvy jako Chardenet, Chardonnet, Chardenay atd. a současnou „moderní“ verzi známe až od dvacátého století.  

Docela nečekaně se až poměrně nedávno (1999) podařilo zjistit původ této nejrozšířenější bílé odrůdy, která vznikla přirozeným (divokým) křížením odrůd Pinot (Rulandské modré) a starobylé odrůdy Gouais blanc.  

Kde se pěstuje   

Díky svému charakteru jde o jednu z nejpěstovanějších bílých odrůd světa, a kromě známých a globálně uznávaných vinařských destinacích ji dnes najdete i v méně známých vinařských regionech jako je např. Lucembursko, Belgie, Anglie, a třeba i Švýcarsko a Dánsko.  

Největší popularitu a rozšíření zažívá odrůda Chardonnay hlavně v posledních 30-40 letech společně se vzrůstající poptávkou po bílých vínech, kdy se Chardonnay stalo dominantní bílou odrůdou Severní i Jižní Ameriky a stejně tak Austrálie. 

Francie 

Samotná kolébka odrůdy Chardonnay s ní zažila zajímavý příběh. Vždyť ještě v roce 1959 bylo v celé Francii pouhých 7 300 ha a to výhradně v původních lokalitách jejího výskytu, tedy v Burgundsku a Champagne, ale o padesát let později v roce 2009 to bylo již 44 500 ha.

Itálie 

Z bílých Burgundských odrůd byla v Itálii po více než jedno století synonymem odrůda Pinot Bianco (Rulandské bílé), ale i Itálie se v druhé polovině dvacátého století vrhla do vysazování Chardonnay a dnes se svými téměř 12 000 ha zahrnuje stejnou plochu výsadby jako Pinot Blanco.   

Španělsko 

Většina vinařských oblastí a regionů Španělska má pro odrůdu Chardonnay až příliš vysoké teploty a tak zde, možná překvapivě, najde pouhých 5 400 ha a to téměř výhradně v chladnějším vinařském regionu Navarra. 

Rakousko 

Náš jižní soused je ve světě vína znám svým respektem k tradičním a typickým domácím odrůdám a není se tedy čemu divit, když zmíníme, že odrůda Chardonnay je zde vysazena na pouhých 270 ha a to převážně v regionu Štýrsko, kde se mimo jiné odrůdě Chardonnay přezdívá Morillon.  

Z dalších významných pěstitelů odrůdy Chardonnay jmenujme ještě Maďarsko, Ukrajinu a na Balkáně pak Rumunsko a Bulharsko, kde v posledních dvou dekádách investuje řada významných vinařských korporací z Francie a USA a kromě investic sebou přináší i nové odrůdy jako je právě Chardonnay. 

Z mimoevropských vinařských regionů musíme zmínit hlavně USA, kde se Chardonnay stalo v podstatě synonymem pro bílé víno, a to hlavně díky výsadbám a produkčnímu potenciálu státu Kalifornie, kde se pěstuje víc jak 38 000 ha. V Jižní Americe je hlavním producentem Chile (8 500 ha) a hned na druhém místě pak Argentina (6 300 ha).

Americká popularita odrůdy Chardonnay se v 80. letech minulého století přesunula i do Austrálie a v podstatě zde kopírovala její komerční úspěch natolik, že Austrálie dnes pěstuje až 31 500 ha.  

Na Novém Zélandě dnes najdete necelých 3 800 ha, což z odrůdy Chardonnay dělá po Sauvignon Blanc druhou nejpěstovanější odrůdu. 

V České republice se odrůda Chardonnay začala ve větším měřítku vysazovat až po roce 1989 (do Státní odrůdové knihy zapsána až v roce 1987) a hlavně pak na začátku nového milénia před naším vstupem do EU. S celkovou výsadbou 973 hektarů je to v současnosti naše šestá nejpěstovanější bílá odrůda a její výsadby dále rostou a postupně se ji podařilo vytlačit mnohem tradičnější a pro naše vinice typičtější odrůdy jako např. Neuburské, Sylvánské zelené, ale i Rulandské bílé. 

Největší výsadbu odrůdy Chardonnay dnes u nás najdete v Mikulovské vinařské podoblasti, která díky svým vinicím na úpatí Pálavských kopců s vápencovými půdami nabízí této odrůdě jednoznačně nejlepší podmínky nejen k produkci tichých vín, ale i šumivých vín a místní ambiciózní vinaři jsou schopni z této odrůdy produkovat opravu krásná suchá vína, světových parametrů a kvalit.  

U nás na Umění vína najdete mnoho krásných Chardonnay. Doporučujeme každé jednotlivé z nich. Nenechte si ujít žádné, ale pokud bychom vybírali?  

Z vín, která jsou do dvou let na láhvi a projevují se přímými a ovocnými tóny bychom doporučili: 

Chardonnay SOUL 2019 mladé a svěží Chardonnay od mladého vinaře Romana Fabiga z Hustopečí, Chardonnay pozdní sběr 2019 z rodinného a tradičního vinařství od pana Popely, oceněného na světové výstavě v Bruselu, Chardonnay 2019 bezzásahové, bez jakékoli přidané síry z malého vinařství Stanislava Charváta z Klobouk, Chardonnay pozdní sběr 2020z Hrušek, tradiční vinařství s mladým vinařem v čele. 

Z plnějších nepřehlédněte: 

Chardonnay pozdní sběr 2020 aneb Chardonnay sur lie z Dolních Dunajovic, komplexní vyvážené a pro fajnšmekry exkluzivně u nás i v MAGNUM láhviChardonnay 2017 Hermes oblíbené, elegantní, z exkluzivní řady Hermes od vinařství Gala.

A na závěr vítěz celosvětové soutěže, držitel zlaté medaile Chardonnay du Monde Chardonnay barrique 2012 od Jožky Valihracha z Krumvíře. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.