Vína k Ajvaru
Tato tradiční pochoutka z papriky a lilku je jedním z nejoblíbenějších koření na celém Balkáně a ve východní Evropě. Nejvíce ceněným druhem ajvaru je často makedonský ajvar, který se vyrábí pouze z červené papriky. Ačkoli se o jeho původu často vedou spory, název ajvar údajně pochází z tureckého slova havyar, což znamená kaviár. Srbsko bylo v minulosti známé zejména výrobou kaviáru z chovaných černomořských jeseterů (beluga) a patřilo k významným světovým vývozcům. Později, poté co se Srbové potýkali s poklesem produkce pravého kaviáru, začali údajně místo něj nabízet takzvaný "červený ajvar" neboli rostlinný kaviár - odtud název. Ajvar se vyrábí z červeného býčího rohu, pálivé papriky, lilku a česneku; vše v různém množství, v závislosti na osobní chuti. Předtím, než se zelenina rozmačká na kaši, se obvykle opéká na dřevěném ohni, který této sladké, ale pikantní pochoutce dodává příjemný kouřový nádech, což z ní dělá dokonalý doplněk ke grilovanému masu.