Vína k Arancini
Arancini jsou velké zlatavé rýžové kuličky plněné pikantní kombinací ingrediencí uprostřed. Tyto kuličky jsou oblíbené zejména na Sicílii. Náplň často obsahuje masovou omáčku s hráškem, sušené prosciutto, sýry, jako je mozzarella a pecorino, rajčata nebo sušené kapary. Kuličky se obalují ve strouhance a smaží se v rozpáleném oleji, čímž se získá charakteristická zlatavá barva povrchu. Oblíbená teorie říká, že tento pokrm byl vynalezen v 10. století za vlády Kalbidů na Sicílii. Název pokrmu je odvozen od italského slova pro pomeranč, arancia, což odkazuje na podobnost vzhledu a barvy, takže arancini znamená malé pomeranče. Teplé, chutné a mastné arancini lze často najít po celé jižní Itálii v četných pouličních stáncích. Každý rok 13. prosince se v Palermu koná festival Santa Lucia, kdy se město zaplní stánky a vozíky prodávajícími tyto voňavé pochoutky, které se připravují speciálně pro tento festival. Během svátků je k dostání i sladká verze pokrmu posypaná kakaem a cukrem. Zajímavé je, že západní Sicilané nazývají tyto pochoutky arancina v jednotném čísle, zatímco východní Sicilané je nazývají arancino.