Vína k Arrosticini
Arrosticini, v místním dialektu známé také jako arrustelle nebo rustelle, jsou špízy z kastrátu, masa vykastrovaných ovcí, skopového nebo někdy i jehněčího, tradičně grilované na podlouhlém, dřevěným uhlím rozpáleném pekáči zvaném fornacella. Tyto špízy, které jsou jedním z nejoblíbenějších masových pokrmů moderní italské kuchyně, byly kdysi základním jídlem pastevců žijících v horských oblastech Abruzzo a připravovaly se pouze ze zbytků méně kvalitního ovčího masa. Dnes se arrosticini připravují z dobře mramorovaných, jemnějších kusů, které se mísí s velkými kousky ovčího tuku, díky čemuž jsou obzvláště šťavnaté. Někdy se špízy ochucují středomořskými bylinkami, častěji se však pouze hojně solí a poté se opékají téměř do zuhelnatění. Arrosticini lze nalézt téměř v každé vesnici a městě v celém regionu, zejména v blízkosti pohoří Gran Sasso, ale jsou k dostání i hotové v mnoha supermarketech. V tradičním abruzzském stylu se arrosticini podávají horké, aby se plně vychutnala křehkost a bohatá chuť grilovaného masa, a často se k nim podávají plátky pane unto - křupavého, doma pečeného kváskového chleba, který se griluje a polévá extra panenským olivovým olejem.