Vína k Bacalhau
Pokrmy z tresky jsou portugalskou specialitou a často se uvádí, že existuje více než tisíc receptů, v nichž je hlavní ingrediencí sušená a solená treska. Patří mezi ně jednoduché každodenní pokrmy i složitější verze, které se obvykle podávají při zvláštních příležitostech, včetně Štědrého večera a Velkého pátku. Zajímavé je, že treska se tradičně u portugalského pobřeží neloví, ale v době objevitelských výprav se stala významnou složkou tradiční kuchyně, protože ji bylo možné skladovat delší dobu. Solená treska se především namáčí ve vodě a později se může používat různými způsoby, mezi které patří grilování, vaření, smažení nebo dušení. Mezi nejoblíbenější pokrmy ze solené tresky v Portugalsku patří křupavé lívance bolinhos de bacalhau, krémová bacalhau com natas, oblíbená lisabonská bacalhau a bras a základní jídlo Štědrého večera bacalhau com todos.