Vína k bagelům
Bagely jsou kultovním newyorským jídlem: vařené a poté ručně pečené kulaté "rohlíky" s otvorem uprostřed. Je to malý a hutný chléb se sladovou chutí a tmavým, lesklým a křupavým povrchem, který by měl při kousnutí křupat. Původně je do Spojených států přivezli židovští přistěhovalci z východní Evropy. Existuje teorie, že bagely byly v židovské komunitě oblíbené proto, že těsto musí před pečením dvanáct hodin odpočívat, takže pro Židy bylo výhodné nechat ho kynout během šabatu, kdy je práce zakázána. Newyorčané tvrdí, že jejich bagely jsou nejlepší díky měkkosti vody, protože v ní je nízký obsah vápníku a hořčíku, které by v kombinaci s lepkem mohly těsto zpevnit. V minulosti se bagely vyráběly ve čtyřech původních variantách: obyčejné, makové, slané nebo sezamové, ale dnes se připravují s česnekem, cibulí, skořicí a rozinkami, nejlépe si je vychutnáte čerstvě vytažené z trouby a spojené s máslem, šalotkou, loxem a smetanovým sýrem.