Vína k Beaufortu
Beaufort je tvrdý sýr pojmenovaný podle města původu a vyráběný ve francouzské oblasti Rhône-Alpes již od středověku ze syrového mléka skotu plemene Tarentaise. Zraje obvykle mnohem déle než jeho měkčí alpské protějšky, přibližně čtyři až pět měsíců. Během prvních dvou měsíců se sýr Beaufort denně solí a po dostatečném vyzrání kůry se kola sýra potírají morge - směsí solného roztoku, syrovátky a starých sýrových odřezků. Tento výrazný sýr s vypouklými boky se vyrábí ve třech variantách: Le Beaufort, vyráběný od listopadu do května, Le Beaufort d'Été, vyráběný v létě, a Le Beaufort Chalet d'Alpage, nejcennější druh vyráběný v alpských chatách pouze z mléka od jednoho stáda krav, které se pasou v nadmořské výšce 1500 m a více. Mladý sýr Beaufort má jemnou máslovou chuť a výrazné ovocné aroma, zatímco zrající sýry se vyznačují výjimečnou hloubkou silné a komplexní chuti.