Vína k bešamelu
Jedna z pěti základních omáček tradiční francouzské kuchyně a klíčová ingredience mnoha receptů - od jednoduchých jídel, jako jsou lasagne, až po elegantní pokrmy, jako je suflé - bešamelová omáčka, známá také jako bílá omáčka, není nic jiného než mléko zahuštěné jíškou. Existují nejméně čtyři teorie o jejím původu, ale ta nejpravděpodobnější tvrdí, že ji pro Ludvíka XIV. vymyslel jeho šéfkuchař Pierre de la Varenne, v jehož kuchařce Le Cuisinier François ze 17. století se nachází první zaznamenaný recept na bešamel. Protože mléko bylo v té době považováno za luxus, byl bešamel často spojován s bohatstvím, zatímco omáčka Velouté, její blízká příbuzná, byla považována za omáčku mas. S vynálezem chlazení a pasterizace se mléko stalo cenově dostupnějším i pro obyčejné lidi a Béchamel brzy předstihl Velouté v oblíbenosti.