Vína k Bigoli in Salsa

Italský těstovinový pokrm a jedno ze symbolických jídel Benátek, ačkoli jeho varianty se vyskytují v celém regionu Benátsko. Skládá se z celozrnných těstovin bigoli v omáčce ze sardelí a cibule. Bigoli jsou tradiční benátské těstoviny, o něco silnější než špagety, s drsnou strukturou, která umožňuje snadnější vstřebávání omáčky. Vyrábějí se pomocí speciálního lisu zvaného bigolaro, který pochází z roku 1604. Oříšková chuť bigoli se dobře snoubí s ančovičkami a vytváří jedinečnou, bohatou chuť celého pokrmu, který se někdy místo ančoviček připravuje s ostře chutnajícími sardinkami naloženými v soli. Zdá se, že každý místní obyvatel má svůj vlastní způsob přípravy tohoto pokrmu a někteří kuchaři přidávají do omáčky také piniové oříšky a rozinky jako připomínku benátského období renesance, kdy se rozinky a piniové oříšky dostaly do Benátek. Bigoli v salse se původně konzumovalo během postních dnů, jako je Popeleční středa, Štědrý den nebo Velký pátek, a v průběhu let se z něj stal pokrm, který se nejlépe konzumuje večer před velkou hostinou, protože je dostatečně vydatný a zároveň lehký, aby zbylo místo na hostinu následujícího dne.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem