Vína k bílým lanýžům
Tartufo bianco d'Alba je mimořádně vzácný italský bílý lanýž (Tuber magnatum pico), který se vyskytuje v oblasti Alba od října do prosince. Roste také na Istrii v Chorvatsku. Lanýže rostou v symbióze s lískou, topolem, bukem a dubem. Jejich bohatá chuť a vůně je často popisována jako plísňová, zemitá, cibulová, sýrová a česneková. Uvnitř mají tyto světle krémové nebo hnědé lanýže bílý, mramorovaný a krémový vnitřek, který je protkán žilkami v barvě slonové kosti. Skvěle se hodí k sýrům, krabům, hovězímu a kuřecímu masu. Mnozí puristé se domnívají, že tyto drahé houby by se měly používat výhradně na doplnění těstovin, rizota, pečeného masa a vaječných nebo bramborových pokrmů. Rozhodně jsou nejlepší syrové - po tepelné úpravě tento lanýž ztrácí veškerou svou chuť.