Vína k Boršči
Ikonický boršč je pravděpodobně nejznámějším ukrajinským pokrmem a je považován za národní jídlo. Je to uklidňující polévka z červené řepy, masového nebo kostního vývaru a dušené zeleniny. Existuje mnoho variant - vývar lze připravit z hovězího, vepřového nebo kuřecího masa, případně jako vegetariánskou verzi. Do polévky se často přidává zkvašená šťáva z červené řepy (kvas), běžně se přidává maso a mezi typickou zeleninu patří kořenová zelenina a zelí. Základní složkou každého boršče je červená řepa. Ta dodává pokrmu výraznou červenou barvu a charakteristickou zemitou chuť. Přesný původ tohoto klasického pokrmu je obtížné vysledovat - ačkoli je převážně spojován s Ukrajinou, neboť tato země se může pochlubit největším počtem druhů boršče. Bez ohledu na svůj původ patří k oblíbeným pokrmům v celé střední a východní Evropě. Například v Polsku existuje několik druhů, ale nejoblíbenější verzí je barczsz s knedlíky, který se podává jako tradiční štědrovečerní pokrm. Díky migraci tradice přípravy boršče již dávno překročila evropské hranice a běžně se s ním setkáte v ukrajinských restauracích po celém světě. Na Ukrajině se tento pokrm často podává se slanými kynutými buchtami zvanými pampuški. Nevíte-li s jakými víny párovat s borščem - nevadí, připravili jsme je pro vás...