Vína k Bouillabaisse
Tato tradiční provensálská rybí polévka pochází z 18. století, kdy ji poprvé vymysleli marseillští rybáři, kteří ji připravovali ze zbytků svých každodenních úlovků a zužitkovali to nejlepší, co měli v sítích. Postupem času se bouillabaisse (v čechách ji můžeme znát také jako bujabézu) vyvinula v jeden z nejluxusnějších pokrmů z mořských plodů na světě: najdete ji v každé luxusní restauraci v živém přístavním městě Marseille, kde může stát až 200 eur za jídlo pro dva. Jedinečnou chuť i vysokou cenu bujabéze dodává červený škorpion - ve francouzštině známý jako rascasse nebo scorpion de mer - druh jedovatého kamenáče, který se vyskytuje pouze ve Středozemním moři. Mezi další přísady může patřit několik druhů bílých ryb, mušle, krabi, chobotnice a někdy i humr nebo úhoř. Dalším charakteristickým znakem marseillského pokrmu je jeho zářivě oranžová barva a také chutě a vůně, které vycházejí z výběru provensálských bylinek a koření, zejména šafránu, fenyklu a pomerančové kůry. Bouillabaisse, jemně ochucená bílým vínem a anýzovým likérem, se tradičně podává ve dvou chodech: hustá a sytá polévka se podává s omáčkou rouille a česnekovými krutony nebo opečeným chlebem, zatímco ryby a korýši se podávají zvlášť. Nevíte-li s jakými víny párovat bouillabaisse - nevadí, připravili jsme je pro vás...