Vína k bramborákům
Bramborák, někdy známý jako cmunda nebo krompelák, je tradiční pokrm oblíbený ve většině slovanských, germánských národů a také u Maďarů. Má zvlášť vysokou popularitu v Bělorusku a Lucembursku. Příprava bramboráků spočívá ve smažení tenkých placiček z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky. Přidává se také mléko a další koření, jako je kmín, pepř a nakrájená cibule. Bramboráky se podávají teplé, buď samostatně, nebo se zelím a uzeným masem (tzv. cmunda po kaplicku). Mohou sloužit jako obal pro vepřové maso (havířský nebo slezský řízek) nebo se podávají se škvarky. Také se často používají jako příloha k masu a omáčce. Smaží se na husím nebo vepřovém sádle. V židovské tradici se bramboráky, známé také jako latke nebo levivot tradičně podávají během chanuky. Olivový olej, na kterém se smaží, připomíná olej z chanukového příběhu, kdy po vysvěcení jeruzalémského druhého Chrámu zázračně hořel ve svícnu po dobu osmi dnů.