Vína k Bryndzovým haluškám
Skromné a jednoduché jídlo, které se skládá ze tří částí: halušek, brynzy a slaniny. Halušky je tradiční slovenský název pro druh knedlíků ze strouhaných syrových brambor a mouky. Druhou podstatnou složkou tohoto pokrmu je bryndza, aromatický sýr z ovčího mléka, který je pravý pro oblast Liptova. Původní slovenská brynza je slaná, silná, křehká a světle šedá, zatímco masově vyráběné druhy jsou obvykle jemnější, světlejší a obvykle obsahují určitý podíl kravského sýra. Brynza se přidává přímo do halušek a důkladně se míchá, dokud se nerozpustí. Třetí a poslední součástí tohoto pokrmu je slanina, obvykle nakrájená na kousky, osmažená na pánvi a posypaná na povrchu pokrmu. Toto vydatné jídlo je pro Slováky symbolem hrdosti a symbolizuje slovenskou kuchyni takovou, jaká je: jednoduchou, přímočarou a tradiční.