Vína k Burratě
Burrata, což v doslovném překladu znamená máslový sýr, je řemeslný sýr z oblasti Apulie v jižní Itálii, zejména z provincií Bari a Barletta-Andria-Trani. Sýr se vyrábí ručně z kravského mléka, syřidla a smetany. Předpokládá se, že sýr vytvořil sýrař Lorenzo Bianchino Chieppa, kterého napadlo vytvořit z natažených provázků mozzarelly skořápku a naplnit ji šťavnatou, bohatou smetanou a menšími zbytky mozzarelly. Výsledkem byla skutečná pochoutka s nejkrémovějším vnitřkem a bohatou chutí čerstvého mléka, která se velmi rychle stala mimořádně oblíbenou. Burrata by se měla konzumovat co nejčerstvější - ideálně do 24 hodin od výroby. Může se podávat samotná, ochucená pouze trochou soli, pepře a kapkou extra panenského olivového oleje, ale vynikající je také v kombinaci s čerstvými rajčaty a prosciuttem crudo nebo jako zálivka na pizzu či bruschettu.