Vína k čedaru

Tento ostrý sýr z kravského mléka je dnes jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě a poprvé byl vyroben ve 12. století ve vesnici Cheddar v anglickém hrabství Somerset. Čedar je tvrdý sýr vyráběný z pasterizovaného kravského mléka a má bílou až světle žlutou barvu. Jako mladý sýr má hladkou strukturu, po vyzrání se stává drobivější a získává ostřejší chuť. Joseph Harding - sýrař často označovaný za "otce čedaru" - uvedl, že pravý somersetský čedar by měl mít pevnou strukturu, plnou, jemnou chuť připomínající lískové oříšky a rozplývat se v ústech. Ačkoli čedar pochází z Anglie, název čedar se může používat pro sýry vyráběné kdekoli, protože není chráněn, takže je třeba dávat pozor, aby se člověk vyhnul četným nekvalitním, masově vyráběným "čedarům", které se dnes nacházejí v mnoha supermarketech a které jsou jedním z hlavních důvodů špatné pověsti čedaru u mnoha lidí. Na tomto sýru si pochutnávají lidé po celém světě, ale největší oblibě se těší ve Velké Británii a Spojených státech - tam se obvykle barví semínky annatto, která mu dodávají intenzivní oranžovou barvu. Je obzvláště dobrý, když se roztaví, a skvěle se hodí do pokrmů, jako jsou makaróny se sýrem, sendviče se smaženým sýrem.

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem