Vína k černému letnímu lanýži
Černý letní lanýž, známý také jako Scorzone a Tuber aestivum vitt, je letní lanýž, který snadno poznáte podle jeho drsného, bradavičnatého, černého povrchu. Tento povrch připomínající aligátoří kůži je pokryt drobnými kosočtvercovými výstupky, které jsou vytvarovány kameny, jež lanýž obklopují ještě v půdě. V plné zralosti je jeho dužina světle šedá s bílým mramorováním. Vůně je bohatá a dřevitá, chuť je česneková, houbová a zemitá s nádechem lískových oříšků. Tento lanýž se sbírá v létě, odtud pochází i jeho název. Oholte ho čerstvý na těstoviny nebo ho přidejte do omáček pro větší hloubku. Scorzone se dobře kombinuje s foie gras, humrem, kaviárem, mascarpone, vyzrálými tvrdými sýry a bylinkami, jako je bazalka a rukola. Cena lanýžů Scorzone je výrazně nižší než cena pravých černých lanýžů a sbírají se od května do října, ale nejlepší jsou tyto lanýže v červenci