Vína k Cevichům
Ceviche je peruánské národní jídlo, které se skládá z plátků syrové ryby nebo korýšů, které jsou okořeněné solí, cibulí a chilli papričkami a poté naložené v limetkové šťávě. Díky kyselosti limetkové šťávy se mění struktura ryby i její barva - z růžové na bílou. Kyselá marináda, známá také jako leche de tigre (doslova tygří mléko), maso "uvaří", aniž by se do procesu zapojilo teplo. Pro přípravu ceviche jsou nezbytné čerstvé ryby, protože ryby a korýši, kteří nejsou čerství, mohou způsobit otravu jídlem. Peruánci jsou zvyklí na čerstvé suroviny, takže ryby se někdy připravují na ceviche méně než hodinu po ulovení. Původně tento pokrm připravovali domorodci, kteří ryby a chilli papričky amarillo marinovali ve šťávě z místního ovoce zvaného tumbo, které bylo nahrazeno limetkovou šťávou, když Španělé do země přivezli limetky a cibuli. Chuť ceviche je mírně kyselá a pikantní, s intenzivní vůní moře. Tradičně se podává na lůžku z hlávkového salátu s malými kousky kukuřice, kousky sladkých brambor a vařenou jukou. Ideální přílohou je cancha, odrůda popcornu z velkých kukuřičných zrn opražených na soli a oleji. Tento pokrm se tradičně podává v cevicherias, specializovaných restauracích na ceviche, které najdete po celé zemi, a je tak oblíbený, že má dokonce svůj den, známý jako Národní den ceviche.