Vína k Chačapuri
Jednoduchý sýrový chléb známý jakochačapuri je nejznámějším gruzínským pokrmem. Tradičně se na něj přidává sýr, vejce a máslo. Existují různé druhy, a i když se do pokrmu dostaly některé nové druhy sýra, jako je mozzarella a feta, nejčastěji se do něj stále přidává tradiční gruzínský sýr sulguni nebo imeretijský sýr. Tvaruje se do různých podob a v závislosti na postupu pečení a jeho formě se může konzumovat jednotlivě nebo společně. Mezi dvě nejběžnější varianty patří právě imeretijské chačapuri, které se tvaruje do kruhového tvaru, a adžarské chačapuri, otevřené provedení s máslem a syrovým vejcem na povrchu. Ačkoli je považováno za svačinu, často se konzumuje jako plnohodnotné jídlo. Lze ho také zakoupit v četných stáncích podél gruzínských silnic. Chačapuri se často připravuje také v Rusku, v celé oblasti bývalého Sovětského svazu a po celém světě.