Vína k Chop Suey
Předpokládá se, že nejstarší známý čínsko-americký pokrm zvaný chop suey byl vynalezen ve Spojených státech v polovině 19. století čínskými přistěhovalci, kteří se snažili přiblížit pravé čínské jídlo lidem ze západu. A přestože chop suey může být klidně stejně americké jako jablečný koláč, někteří historici jídla spekulují, že pochází z kantonského tsap seui (doslova smíšené zbytky), působivé směsice smažené zeleniny. Čínští kuchaři však byli v Americe omezeni nedostatkem asijské zeleniny, a tak začali smažit jakoukoli zeleninu, která byla po ruce, přidávali do směsi drcené kuřecí, vepřové nebo dokonce hovězí maso a podávali ji na dušené rýži. Protože se jedná o úžasnou směs orientální a západní kuchyně, začala se brzy objevovat na jídelních lístcích čínských restaurací po celé zemi. Chop suey se stal neuvěřitelně populárním, zejména ve velkých městech, jako je New York a San Francisco. Ve dvacátých letech 20. století mánie chop suey zcela zachvátila celý národ: Louis Armstrong nahrál skladbu Cornet Chop Suey, Edward Hopper namaloval obraz Chop Suey a ženské časopisy a kuchařky byly najednou plné různých receptů na tento univerzální pokrm. V 60. letech 20. století však tato móda kvůli rostoucímu trendu nahrazovat exotické asijské ingredience místně dostupnými potravinami definitivně vyvrcholila. Chop suey se pomalu přeamerikanizoval a lidé ho měli plné zuby, zejména poté, co se v restauracích nové vlny gurmánů začala podávat skutečná asijská jídla, jako je pekingská kachna, kuře Gong Bao a další tradiční čínská jídla. Dnes kdysi všudypřítomný chop suey téměř zmizel z jídelních lístků restaurací a téměř úplně upadl v zapomnění.