Vína k Chorizu
Chorizo je španělská klobása, která se skládá z nasekaného vepřového masa a tuku a je ochucená paprikou a někdy i česnekem. Kombinace těchto ingrediencí se pak plní do přírodního střívka. Chorizo se vyznačuje červenou barvou, která je způsobena použitím speciální papriky zvané pimenton, což je klíčová složka, která odlišuje španělské chorizo od jiných podobných uzenin. Má jedinečnou, vydatnou a pikantní chuť. Různé verze choriza existují také v zemích, jako je Mexiko, Portoriko, Ekvádor, Panama, Argentina, Bolívie, Peru, Kolumbie a Uruguay. Někteří tvrdí, že chorizo má původ v katalánském xoriço, zatímco jiní tvrdí, že má kořeny v morcille neboli krvavé klobáse. Chorizo je skutečně všestranná klobása, protože se dá krájet na sendviče, smažit, grilovat, vařit nebo používat jako příloha na pizzu.