Vína k Churros
Podlouhlé, křehké, křupavé a intenzivně voňavé churros se skládají ze smaženého kynutého těsta posypaného cukrem. Ačkoli někteří lidé mohou proti konzumaci těchto sladkých pochoutek namítat a varovat ostatní před nebezpečnými účinky cukru a tuku na lidský organismus, zdá se, že obliba churros po celém světě neklesá. Původně je vynalezli španělští pastevci, kteří je mohli snadno připravit na pánvi nad otevřeným ohněm, dnes se tyto neobvykle tvarované, skořicovým cukrem posypané závitky nejčastěji konzumují ve Španělsku a Latinské Americe jako teplé snídaňové jídlo, k němuž se podává šálek silné kávy nebo šálek husté horké čokolády. Charakteristického tvaru se dosáhne tak, že se těsto protlačí plastovými trubičkami, takže se na druhé straně objeví tenké, vroubkované provazy. Ačkoli jsou churros madridskou specialitou, ty, které se vyskytují v Seville, jsou často chváleny, protože se liší lehčí a jemnější strukturou. Na Kubě se mohou plnit guavou, v Mexiku dulce de leche a v Uruguayi sýrem. Bez ohledu na druh jsou churros požitkem, který je třeba alespoň jednou vyzkoušet.