Vína k Dalu

Toto chutné a velmi výživné indické národní jídlo je oblíbené zejména v jižních částech země, ale najdete ho také v Nepálu, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši. Dal je dušený pokrm, jehož hlavní složkou je černá nebo žlutá čočka - v Indii nejčastěji konzumovaná surovina -, ale může se připravovat také z hrachu, cizrny nebo fazolí mungo. Dal je levné a snadno připravitelné jídlo, které bylo ideální pro dělnickou třídu, protože poskytovalo dostatek energie na celodenní práci. Zatímco nejčastěji se používá žlutá čočka, při přípravě dálu je nejvíce ceněna černá čočka. Oloupaná a rozdělená čočka s lehce oříškovou příchutí se pomalu dusí s různým kořením, jako je kmín, koriandr, cibule, česnek, chilli a zázvor, dokud se nerozpadne, a poté se rozmačká na hladké pyré.V severním Paňdžábu patří černé fazole mungo k nejoblíbenějším druhům dalu a obvykle se vaří s ghí (přepuštěným máslem), jogurtem, cibulí, rajčaty a různým kořením, dokud pokrm nezíská charakteristické aroma a nedosáhne požadované hustoty. Existuje mnoho druhů dálu, každý s jinou kombinací koření a chutí. Pokrm se může podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha a tradičně se podává s rýží a s naanem nebo jiným indickým chlebem. Nevíte-li s jakými víny párovat dal - nevadí, připravili jsme je pro vás...

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem