Vína k Döner kebabu
Döner kebab je pochoutka známá po celém světě, která se skládá z grilovaných kousků masa, které se naklepávají na svislý špíz. Maso je obvykle ochuceno čerstvými bylinkami a kořením. Původně se do döneru používalo výhradně jehněčí maso, ale dnes se v Istanbulu připravuje kebab z kombinace jehněčího a hovězího masa, někdy pouze z hovězího. Maso, které se griluje vertikálně na špejli, není žádnou novinkou, protože se o něm zmiňují již osmanské cestopisy z 18. století. Sendvičová forma döner kebab, což znamená otáčivý kebab, se objevila na počátku 70. let 20. století v Berlíně. Předpokládá se, že Kadir Nurman byl první, kdo vložil oholené kousky masa do plochého chleba a podával je se zeleninou, jako jsou rajčata, salát, cibule, okurky a stříknutí nebo dvě omáčky, na rozdíl od dřívějších dob, kdy se ingredience podávaly na talíři. Vedle mnoha tureckých variací na döner kebab existuje také řada dalších regionálních variant v zemích, jako je Arménie, Vietnam, Rakousko, Německo, Francie a Spojené království.