Vína k Fetě
Feta je nejznámější řecký sýr, kterému se s oblibou říká "princezna sýrů". Sýr se vyrábí z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka (podíl kozího mléka by neměl přesáhnout 30 %). Vyrábí se v oblastech Makedonie, Thesálie, Thrákie, Epiru, Peloponésu a středního Řecka. Feta se tradičně vyrábí z nepasterizovaného mléka, i když v současné době je povoleno používat i mléko pasterizované. Sýr se vyrábí ve velkých čtvercových nebo trojúhelníkových formách a uchovává se v dřevěných sudech nebo plechových nádobách naplněných solným roztokem, aby se zachovala jeho čerstvost a kyselost. Slovo feta znamená v řečtině plátek a sýr nese tento název podle tvaru, který získá po rozkrojení sýřeniny. Tento bílý sýr bez kůry obsahuje 7 % soli, což z něj činí jeden z nejslanějších sýrů. Chuť sýru feta lze označit za velmi intenzivní a svěží. Přestože se nejčastěji konzumuje v této podobě, používá se feta také do různých salátů, například do známého řeckého salátu horiatiki.