Vína k Fish & Chips
Většina Britů se shodne na tom, že není nic britštějšího než fish and chips. Toto příjemné a oblíbené národní jídlo se skládá z čerstvě usmaženého, horkého bílého rybího filé a velkých, na plátky nakrájených a osmažených brambor. Nejčastějšími druhy ryb, které se pro tento pokrm smaží, jsou treska, treska jednoskvrnná a platýs, přičemž zákazníci si mohou vybrat, na jaký druh ryby mají chuť, přičemž nejoblíbenější volbou je právě treska. Filety se namáčejí v těstíčku z vajec, mléka a mouky a poté se smaží na oleji, sádle nebo v hovězím loji spolu s bramborami. Původ tohoto pokrmu sahá až do 17. století, kdy se v zimních měsících místo ryb smažily brambory, zatímco smažené ryby do země přivezli židovští uprchlíci. Fish and chips jsou oblíbeným pokrmem s sebou, po celé zemi se objevují četné prodejny chipsů (fish and chips), které nabízejí několik doplňků a příloh, například sůl, ocet, hrášek, kari omáčku, kečup, hnědou omáčku a šálek sladkého mléčného čaje. Tradičně se pokrm podává zabalený do mastného papíru a vrstvy novin, aby se lépe jedl venku, a pokud to chcete dělat jako Britové, je to jediný přijatelný způsob, jak ho jíst. Zajímavé je, že v Yorkshiru je k rybě s hranolky ideálním párovým nápojem šálek čaje. Nevíte-li s jakými víny párovat fish and chips - nevadí, připravili jsme je pro vás...