Vína k Fondue

Fondue je švýcarské národní jídlo, které je tavicím kotlíkem různých chutí a vůní, podobně jako země sama - kotlík lidí a různých kultur. Jeho název pochází z francouzského slova fondre, což znamená rozpouštět, a poprvé bylo popsáno v Homérově Iliadě jako směs kozího sýra, mouky a vína Klíčovou složkou fondue je sýr, který se taví nad ohněm, s mnoha regionálními odrůdami a chuťovými přísadami, jako je třešňová pálenka, bílé víno nebo posyp muškátovým oříškem. Fondue bylo vynalezeno z nutnosti, když se místní obyvatelé a kočovní pastevci v alpských oblastech spoléhali na to, že zimu přečkají jen díky sýru, vínu a chlebu. Protože v létě sýr vysychal a chléb v zimních měsících ztvrdl, začali lidé tavit sýr s vínem a namáčet do něj kousky ztvrdlého chleba. Tradičně se fondue připravuje v ohnivzdorném kastrolu zvaném caquelon.Pokrm se v jednotlivých regionech liší: fondue Neuchatel používá sýry Gruyére a Emmental, fondue Vandois přidává hodně česneku, zatímco fondue Fribourg se připravuje ze zralého sýra Vacherin. Na tradiční fondue vidličky s dlouhými rukojeťmi, kterými se chléb obtáčí v sýru, se pokládají kousky chleba. Podle místních zvyků, pokud někdo ztratí kousek chleba v hrnci, musí zaplatit rundu nápojů pro všechny účastníky této jedinečné a sýrové společné záležitosti. Nevíte-li s jakými víny párovat fondue nevadí, připravili jsme je pro vás...

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / ks
01007059

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem