Vína k Fondue Jurassienne
Další z pokrmů starých několik století, které byly vynalezeny jako praktický způsob, jak využít starý sýr a starý chléb. V tomto případě se pokrm nazývá fondue Jurassienne. Hlavní hvězdou tohoto fondue je sýr Comté, který je základem v regionech Jura a Franche-Comté. Při přípravě tohoto fondue se nejprve na pánvi nebo v hrnci zahřeje velmi kyselé bílé víno, které se pak kombinuje se sýrem Comté a kukuřičnou moukou, dokud se s vínem důkladně nespojí. Do celé směsi se přidá Kirsch, sůl a pepř a poté se přelije do dobře zahřátého, česnekem potřeného hrnce na fondue postaveného na plamen. Když se všechny ingredience spojí a sýr se pěkně rozpustí, je fondue Jurassienne připraveno ke konzumaci, nejlépe s kousky křupavého chleba a crudités (plátky nebo celá syrová zelenina).