Vína k Gnocchi alla Sorrentina
Tento jednoduchý, ale chutný pokrm pochází z Kampánie, přesněji z krásné pobřežní vesnice Sorrento, odtud také jeho název. Gnocchi alla Sorrentina, neapolská klasika v místním dialektu známá jako strangulaprievete alla Sorrentina, jsou jemné malé bramborové polštářky zalité bohatou, sametovou omáčkou z rajčat a mozzarelly s příchutí bazalky. Nahoře se posypou sýrem mozzarella nebo pecorino, někdy i parmezánem, a pak se pečou v troubě, dokud se nevytvoří bublinky a nevytéká z nich voda nebo dokud roztavený sýr nevytvoří na povrchu krásnou zlatavou kůrku. Gnocchi alla Sorrentina se tradičně pečou v malém hliněném hrnci na jednu porci zvaném pignatiello a podávají se horké. Když se připraví z domácích noků, mozzarelly di bufala a úžasně aromatické domácí omáčky, nejlépe z čerstvých rajčat v sezóně, jsou lahodné noky po sorrentinsku dokonalým letním pokrmem.