Vína k Gnocchi di Prugne
Gnocchi di prugne jsou bramborové knedlíky plněné švestkami a obalené směsí strouhanky opečené na másle, cukru a skořice. Jsou velmi oblíbené v italském regionu Friuli Venezia Giulia, zejména v jeho hlavním městě Terstu. Tato část Itálie byla dlouho pod nadvládou Rakouska-Uherska, a tak není divu, že se s tímto pokrmem setkáváme i v kuchyních dalších evropských zemí, které byly kdysi součástí stejné říše - zwetschgenknödels v Německu, knedle sa šljivama v Chorvatsku, szilvas gomboc v Maďarsku, švestkové knedlíky v Česku, galuste cu prune v Rumunsku nebo slivkove knedliky na Slovensku. Zajímavé je, že ve všech těchto zemích jsou považovány za hlavní jídlo, ale v Itálii se gnocchi di prugne často podávají na začátku jídla - v restauracích jsou obvykle uvedeny v části primi jídelního lístku vedle různých druhů těstovin a dalších slaných pokrmů.