Vína k Halloumi
Halloumi je sýr vyráběný v Nikósii, Limassolu, Larnace, Famagustě, Pafosu a Kyrénii již od starověku. Vyrábí se z čerstvého plnotučného ovčího nebo kozího mléka nebo ze směsi obou, s přídavkem nebo bez přídavku kravského mléka (tradičně se kravské mléko nepřidává). Mléko pochází z místních plemen koz a ovcí nebo jejich kříženců a krav, které byly na ostrov dovezeny v minulém století. Tvaroh se skládá, aby se lépe vešel do nádob se syrovátkou. Při skládání se mezi vrstvy tvarohu vkládají lístky máty, které výslednému produktu dodají typické aroma. Existují dva hlavní druhy sýra Halloumi - čerstvý a zralý. Čerstvý sýr je polotvrdý a pružný, bílé až lehce nažloutlé barvy. Má mátovou a slanou chuť a výraznou mléčnou vůni. Zralý sýr Halloumi je polotvrdý až tvrdý sýr, který se nechává zrát v osolené syrovátce nejméně 40 dní. Má podobnou chuť a vůni jako čerstvý, ale je poměrně hořký a velmi slaný. Existuje i třetí typ - prvně vyrobený, extrémně čerstvý Halloumi, který je velmi měkký a nadýchaný a lidé si ho často kupují ráno, když je ještě teplý. Sýr Halloumi nemění při vysokých teplotách svůj tvar, a proto se často používá ke smažení a grilování. Může se podávat v nezměněném stavu nebo se používá jako přísada do mnoha jídel, nejoblíbenější je koláč Halloumi nebo chutné canapes Halloumi.