Vína k holubovi
Výkrmoví holubi jsou cenění pro svou výraznou chuť a vůni, a v kuchyni je lze zpracovat mnoha různými způsoby. Žijí téměř po celém světě a jejich populace stále rostou. Nejrozšířenějším druhem v Evropě i v Česku je holub hřivnáč. Holoubata poskytují velmi křehké, lehce stravitelné a chutné maso s nezaměnitelným aroma. Obsahuje vyšší podíl tuku, díky čemuž zůstává i po tepelné úpravě šťavnaté. Hmotnost holubů dostupných na trhu se podle věku pohybuje v rozmezí 300–500 g. Holubí maso lze upéct nebo dusit na zelenině či víně, hodí se k pošírování, konfitování, vaření v páře nebo úpravě sous-vide. Skvěle chutná také ve formě paštiky. Starší kusy je vhodné péci delší dobu při nižší teplotě a lze je využít k přípravě polévek a vývarů. Vzhledem k poměrně malé výtěžnosti masa se holub obvykle připravuje vcelku, ale masitější exempláře lze také naporcovat a připravit prsa či stehna samostatně. Holubí maso je skvělou volbou pro gurmány, kteří si rádi vychutnávají delikátní a aromatické pokrmy.