Vína k jablečnému štrůdlu
Jablečný závin (apfelstrudel), tradiční moučník s bohatou a bohatou historií, je jednou z nejoblíbenějších rakouských pochoutek. Tato sladká pochoutka se skládá z tenkých vrstev těsta naplněných aromatickou jablečnou náplní. Jeho historie začíná vynálezem baklavy, těsta z filo, které je oblíbené na Balkáně a na Blízkém východě. Protože baklava vyžaduje velmi tenké těsto, podobně jako štrúdl, zdokonalili tuto techniku pravděpodobně buď Osmané, nebo Řekové. Předpokládá se, že štrúdl se dostal nejprve do Maďarska a poté do Rakouska, protože Osmané se neustále stýkali s Habsburky. Nejstarší známý recept na štrúdl pochází z roku 1696, zatímco jiné varianty, například recept na jablečný štrúdl, pocházejí z 19. století. Někteří tvrdí, že tento pokrm byl vynalezen ve Vídni pro rakouského císaře a zbytek vyšší společnosti. V závislosti na receptu mohou náplň navíc obsahovat rozinky, skořici, rum a ořechy, například mandle nebo vlašské ořechy. Doporučuje se podávat štrúdl teplý, přímo z trouby, s kopečkem vanilkové zmrzliny, kopečkem šlehačky nebo vanilkovou omáčkou.