Vína k langošům
Lángos je maďarská specialita, která se vyrábí smažením základního těsta z vody, mouky, droždí, cukru a soli, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Místo vody lze použít zakysanou smetanu, mléko nebo jogurt. Lángos (u nás známý jako langoš) se tradičně konzumuje čerstvý a teplý jako svačina a může se přelít čímkoli od zakysané smetany a strouhaného sýra až po česnekovou omáčku a sůl, i když se často konzumuje v nezměněné podobě. Název pokrmu pochází ze slova láng, což znamená plamen, protože se původně pekl v blízkosti plamenů cihlové pece, na rozdíl od dnešní doby, kdy se pravidelně smaží v oleji. Někteří se domnívají, že lángos vznikl pod tureckým vlivem, jiní se domnívají, že pochází od starých Římanů. Tuto oblíbenou pouliční specialitu najdete na mnoha poutích, festivalech, plážích a v zábavních parcích v Maďarsku, Rakousku, Chorvatsku a Rumunsku. Nevíte-li s jakými víny párovat langoše - nevadí, připravili jsme je pro vás...