Vína k lanýžům
Lanýže jsou vzácné houby, které se vyskytují zejména ve Středomoří, například v italských regionech Piemonte, Marche, Umbria, Abruzzo, Molise, ve francouzském Périgordu a v oblasti Istrijského poloostrova. Rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích na vápnité půdě. Plodnice lanýžů jsou kulovitého až bramborovitého tvaru, bývají bělavé, žlutohnědé nebo šedočerné barvy a nacházejí se pod zemí v hloubce 15–20 cm. Pro hledání lanýžů se využívají vycvičení psi nebo mušky rodu Suillia, které cítí chemickou látku dimethylsulfid, produkovanou plodnicemi.Mezi známé druhy lanýžů patří lanýž černovýtrusý, lanýž letní a lanýž piemontský. Lanýž letní je chráněný zákonem v České republice a nesmí se sbírat. Lanýže mají dlouhou historii v gastronomii. Staří Římané je používali k pečení, vaření v červeném víně a do polévek. Dnes se přidávají do různých jídel, paštik, salámů nebo se konzervují. V Itálii se lanýže podávají nastrouhané na topince nebo v různých těstovinách. Bílý lanýž se jí za syrova, aby si uchoval svou výraznou chuť. Pěstování lanýžů se provádí v lanýžárnách, kde se lesíky nebo sady očkují danou houbou. Nejvíce ceněné jsou velké, pravidelné lanýže, jejichž tvar často závisí na rostoucích stromech.